Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Közbiztonsági hírek

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Erőszakosan viselkedett a 49 éves pilisvörösvári lakos

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Zsolt 49 éves pilisvörösvári lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2017. március 31-én ment oda egy autóshoz Pilisvörösváron. Vitatkozni kezdtek, majd M. Zsolt kinyitotta a sofőr melletti ajtót és többször megütötte a sértettet, akit ezt követően megpróbált a kocsiból kirángatni.

M. Zsoltot a budaörsi rendőrök elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Az internet veszélyei
internet
Az internet nagyszerű eszköz, de veszélyeket is rejt. A gyermekek és a fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb kérdés napjainkban. A tisztességes weboldalak mellett találkozhatunk olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat vagy az egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésre káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölhetnek.

Az internet számos veszélyt rejt a gyermekekre nézve, hiszen ők még képtelenek helyesen szűrni és értékelni a kapott információt, megkülönböztetni az értékeset az értéktelentől. Képzeljük el az internetet úgy, mint egy hatalmas labirintust, aminek nincs kijárata, bármerre elindulhatunk, mert folyton változik, bővül. Minden ajtó mögött van valami, de hogy mi, azt csak akkor tudjuk meg, ha már kinyitottuk. És képzeljük el, hogy ebbe a labirintusba egy gyereket engedünk be, egyedül.

Ajánlás szülőknek:
– Készítse fel gyermekét az internet helyes használatára, az internet világára!
– A szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését!
– A szülő mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely számára nem tetsző!
– Alkalmazzon szűrőprogramokat a biztonságosabb internetezés érdekében! Ezek segítségével megválogathatja a gyermeke számára elérhető oldalakat, megelőzheti a pedofil jellegű zaklatásokat, valamint azt, hogy gyermeke erőszakos tartalmakra bukkanjon a világhálón!
– Szakítson időt a közös szörfözésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az internetezés lehet közös program is!
– Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, azonnal forduljon a rendőrséghez!

Ajánlás a gyermekeknek:
– Világháló = mindenkihez eljut, amit oda egyszer feltöltünk!
– Vigyázz milyen képeket raksz fel a közösségi oldalakra, vigyázz miket posztolsz ki!
– Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg!
– Soha ne add meg a lakcímedet, telefonszámodat senkinek az interneten keresztül!
– Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj!
– Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!
– Ne használd a nevedet regisztrációs névként!
– Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat a tartalmakat töltsd le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!
– Internet kávézóban vagy wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!
– Ne hagyd őrizetlenül a számítógépet és ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen chatelsz, vagy belépsz a közösségi oldaladra!
– Találkozót, randevút ne beszélj meg! Ha mégis, akkor el kell mondanod a szüleidnek és fontos, hogy valaki elkísérjen!
– Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha senkinek ne küldj át, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is, illetve zaklathatnak miatta!

A 8 leggyakoribb hiba, amivel az internetező gyerekek veszélybe sodorják magukat:
– Közzéteszik saját maguk vagy mások személyes adatait.
– Felelőtlenül megosztják jelszavaikat.
– Túlzott figyelmet kiváltó képeket közölnek magukról és másokról.
– Illegális tartalmakat töltenek fel/le.
– Azt hiszik, hogy tevékenységük anonim az interneten.
– Levélszemetet nyitnak meg.
– Valótlan információkat továbbítanak anélkül, hogy meggyőződnének azok hitelességéről és aktualitásáról.
– Felelőtlenül kattintanak bármilyen linkre anélkül, hogy tudnák, biztonságos oldalra vezet-e.

***************
Ruhákat loptak
A budaörsi rendőrök két fiatal lányt fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt O. Karolina 19 éves mányi lakos és 15 éves társa ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2017. január 10-én a délutáni órákban egy budaörsi áruházban – egymás cselekményéről tudva – különféle ruhaneműket vettek magukhoz, amelyekről az áruvédelmi eszközöket eltávolították. A termékeket kivitték a vásárlótérből azonban a cselekményüket észlelte az áruház biztonsági szolgálatának a munkatársa, így a két fiatalt a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta.

O. Karolinát és 15 éves társát a budaörsi rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A további eljárást ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Figyeljenek egymásra!
Gondoljunk a magányosan és az utcán élőkre!
hajlektalan
A 0 Celsius fok alatti hőmérséklet kemény próba elé állítja az utcán, a tüzelő nélkül, külterületen, lakásukban egyedül élő idős embereket. A kedvezőtlen időjárás kihűléssel fenyegeti a fedél nélkül, fűtetlen lakásban élő embereket.
A rendőrökön kívül az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a kihűléses haláleseteket megelőzzük. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra.
A hidegben az ember nagyon gyorsan – akár percek alatt – kihűlés áldozata lehet, ezért különösen indokolt, hogy odafigyeljünk egymásra.
A Budaörsi Rendőrkapitányság kéri, hogy a hidegben, magatehetetlennek – akár ittasnak tűnő embert ne hagyjanak sorsára!
Senki ne menjen el a hidegben földön vagy padon fekvő ember mellett, illetve, ha tudomásukra jut, hogy a környezetükben valaki fűtetlen lakásban él, akkor értesítsék a hatóságokat a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Önnek egy hívás, másnak akár az élet!

***************
A művházban garázdálkodott
A rendőrök elfogták a 48 éves fővárosi férfit.
20163012131026
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Tamás 48 éves budapesti lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. december 22-én 12 órakor ment be a Budakeszi Művelődési Központba, ahol az ott dolgozókkal veszekedni kezdett, hangosan káromkodott, miközben az iroda asztalain és polcain lévő tárgyakat a földre dobálta. Ezt követően távozott a helyszínről. A férfi magtartása az ott dolgozó személyekben megbotránkozást és riadalmat keltett.
20163012131013
A bejelentést követően a férfit a rendőrök többször keresték, azonban bejelentett lakcímén nem találták meg. A nyomozó hatóság ezért elrendelte a körözését.
20163012130959
H. Tamás 2016. december 29-én a délutáni órákban megjelent a Budakeszi Polgármesteri Hivatalban, ahol a rendőrök állampolgári bejelentés alapján elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le ellene.

***************
Hasznos tanácsok gyalogosoknak
gyalogos
A közlekedésben a téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A gyalogos közlekedjen FELELŐSSÉGTELJESEN. A gyalogosok köztudottan a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Közúti balesetben érintettségük esetén szinte minden esetben személyi sérülés történik, s a gyalogosoknál az átlagosnál jóval magasabb a halálos balesetek aránya, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés.
Jellemző, hogy sok gyalogos figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, illetve a kijelölt gyalogos átkelőhelytől távolabb próbál átkelni az úttesten. A gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét. Másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra.

SZABÁLYOSAN. A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben az úttesten közlekedhetnek.

FIGYELMESEN. A gyalogosok rendkívül sokat tehetnek azért, hogy az elütések elkerülhetők legyenek, s ne váljanak közúti balesetek sérültjévé, áldozatává. A legfontosabb, hogy legyenek tisztában a rájuk vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is meg azokat. Legyenek mindig kiszámíthatóak, és soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (irányváltást stb.), amennyiben közút közvetlen közelében gyalogolnak és csak ott keljenek át az úttesten, ahol arra a jogszabály lehetőséget teremt (legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére haladnak át). Olyan helyen, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkor lehet az úttestre lépni, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

LÁTNI ÉS LÁTSZANI. Sokat emlegetjük a „látni és látszani” szókapcsolatot. A legtöbb halálos gyalogos baleset – sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett – abból adódik, hogy a gyalogos nem volt látható, „beleolvadt” a környezetébe. A gyalogosnak mindent meg kell tennie a saját észlelhetősége érdekében. A sötét tónusú ruházat helyett használjon feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellény (ruházat) használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet. Emellett a fényvisszaverő karszalag, matrica is láthatóvá tesz, megvédhet.

Fel kell hívni a háztulajdonosok és kezelőik figyelmét a gyalogosok közlekedésére szolgáló területeken lévő hó eltakarítására, valamint a járdák síkosság mentesítésére. Ennek hiányában ugyanis a gyalogosok nem tudnak a részükre kijelölt helyen közlekedni, rákényszerülnek arra, hogy az úton közlekedjenek, ami téli időjárási körülmények között fokozottan veszélyes.

***************
Betörőt keresnek
2504-16bu
A budaörsi rendőrök ismeretlen tettes azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást 13010/2504/2016. bűnügyi számon lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen tettes 2016. október 13-án 10 óra és 18 óra 45 perc közötti időben bement egy budaörsi családi házba, ahonnan készpénzt tulajdonított el.
Az ismeretlen férfi 40 év körüli, körülbelül 185 centiméter magas, vékony testalkatú, kissé görnyedt testtartású. A bűncselekmény elkövetésekor sötét sapkát, szürke színű kapucnis pulóvert, terepszínű nadrágot és kesztyűt viselt. A férfiról az ingatlanban felszerelt biztonsági kamera felvételt készített.

A Budaörsi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a fényképeken látható ismeretlen személyt vagy a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 “Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

***************
Tanácsok a téli időszakra
Hogy megelőzzük a baleseteket…
teliut
A téli időjárási viszonyok beköszöntével szükséges, hogy megfelelő módon „téliesítsük” autónkat. Ezzel növelhetjük az élettartalmát és biztonságosabban közlekedhetünk, csökkentve a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Ha rendszeresen használjuk járművünket vagy hosszabb útra készülünk fontos, hogy szem előtt tartsuk a következőket.
Ha munka után fáradtan hazaérve csak fedetlen helyre van lehetőség parkolni, nagyon hasznos lehet, ha autónk szélvédőjét letakarjuk. Másnap reggel elindulás előtt nem kell a szélvédőre fagyott hó és a jég letakarításával kezdenünk a napot.
Célszerű az ablaktörlőket felhajtani, így azok se fagynak a szélvédőhöz. Fontos, hogy figyeljünk az ablaktörlő lapátok minőségére, cseréljük le azokat, ha már elhasználódtak.
Amennyiben a téli hidegben pár perccel korábban kelünk, annyival több időt adunk autónk motorjának, hogy az felmelegedjen. Így nem csak a jegesedést szüntethetjük meg, hanem a motort is kíméljük és a leolvadt szélvédőn tökéletesen kilátunk, egyben sokkal kellemesebb érzés a meleg utastérben útnak indulni.
Érdemes a hidegindításkor a ventilátort, a hátsó ablakfűtést, a rádiót és más egyéb elektronikus rendszert kikapcsolni, mert mindez a motortól plusz energiát von el.
A hideg idő az elektromos berendezések ellensége, főként az autó akkumulátorának nem tesz jót. Állapotát könnyen ellenőrizhetjük otthon is. Kapcsoljuk fel a fényszórókat, mielőtt beindítjuk a motort. Ha a motor beindítása után fényesebben égnek a fényszórók, akkor érdemes vizsgálat alá vetni az akkumulátort.
Előfordul, hogy az ajtónyitó fogantyúk is befagynak. Ekkor öntsünk meleg, de nem forró vizet rájuk, ezáltal felolvadnak, és könnyedén nyithatók lesznek.
Autóinkba különböző típusú és fajtájú folyadékokat szükséges töltenünk. Győződjünk meg róla, hogy mind megfeleljen a téli igényeknek. Fontos a fagyálló ablakmosó folyadék, hogy az még véletlenül se fagyjon rá a szélvédőre, ne fagyjon bele a tartályba és a csövekbe sem. Mivel a motorolaj a hideg időben besűrűsödik, válasszunk hideg időjáráshoz való kenőanyagot, a könnyebb indítás és a motor jobb kenése érdekében.
A téli közlekedés alapvető kelléke a téli gumiabroncs. A jeges, csúszósabb utakon nagy jelentőséggel bír a gumik tapadása. A biztonságos közlekedés érdekében 7 Celsius fok alatt már téli gumival ajánlott az autókat felszerelni!
Télen autót mosni? Nem rossz gondolat! Az alapos mosás véd az útszóró só káros hatásaitól, amely a karosszérián kívül a gépkocsi többi részére sincs jó hatással.
Hosszú út előtt érdemes a fent említett óvintézkedések mellett pár plusz dolgot az autóba tenni. Alapfelszerelés legyen a jégkaparó illetve a hókaparó kefe. Hegyvidéken a hólánc is fontos lehet, de pl. Ausztriában, Szlovéniában és Szerbiában kötelező a hólánc használata, ha azt az időjárási viszonyok indokolják.
Minden esetben tartsuk az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességet, közlekedjünk óvatosan, biztonságosan!

***************
Elvitte a telefont
A gyanúsítottat őrizetbe vették a budaörsi nyomozók.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt T. Márk 24 éves piliscsabai lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. december 7-én a délutáni órákban bement egy piliscsabai családi házba és onnan egy mobiltelefont tulajdonított el. A 24 éves férfi a készüléket néhány nap múlva eladta.

A pilisvörösvári rendőrök az adatgyűjtés eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit, akit 2016. december 14-én fogtak el Piliscsabán. Előállították a Budaörsi Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

A nyomozó hatóság kezdeményezte T. Márk bíróság elé állítását.

***************
Vonalkódot cserélt

A budaörsi járőrök egy 22 éves bicskei férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt G. Rudolf 22 éves bicskei lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. december 12-én az esti órákban egy budaörsi bevásárlóközpontban magához vett egy játékkonzolt, amelynek a vonalkódját kicserélte. A termék dobozára egy jóval olcsóbb- szintén az áruházban kapható – műszaki cikk vonalkódját ragasztotta rá. Ezt követően a játékkonzolt az eredeti árának töredékéért kifizette az egyik kasszánál. Cselekményt azonban az áruház biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték és a kasszától való távozás után a rendőrök kiérkezésig a helyszínen visszatartották G. Rudolfot.

A férfit a budaörsi rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A tovább eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Készüljön az ünnepekre biztonságban!

Az év végi ünnepek közeledtével a bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak. Ezért a rendőrség 2016. november 25. és 2017. január 13. közötti időszakban – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává.
A rendőrség a következő tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Bevásárlóközpontok
A vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba és figyeljenek oda mobiltelefonjukra és tabletjükre. Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékot vásárlónál is előfordulnak. A nyakban viselt értékekre (Mp3, Mp4 lejátszók, telefonok) szintén felfigyelnek a tolvajok, ezért célszerű ezeket diszkréten, a ruha alatt viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Gépjárműfeltörések megelőzése

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.
A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.
• A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárják le, amikor kiszálltak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak.
• Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni.
• Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.
• A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsijukba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti autójukat.
• Alkalmazzanak minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket és eszközöket gépkocsijukon, amelyek beszerelését érdemes szakműhelyben elvégeztetni.
Amennyiben észlelték, hogy feltörték kocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

***************
Advent idején is biztonságban
Bűnmegelőzési ajánlások a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaitól.
A farzseb nem biztonságos
Elkezdődött az adventi időszak, így a megye területén – különösen az agglomerációs övezetben – lévő bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt.
Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, a vásárok és bevásárlóközpontok parkolóira és üzletsoraira egyaránt. Az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek.
Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál azonban a zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2016. december 3-án tartott akciójával hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére. Közben a Mikulás apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.

Néhány hasznos tanács:
• Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett.
• A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék.
• Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.
• Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!
• Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adtainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.
• A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be!
• Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
• A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el. A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!
• Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, bóvli tárgyakat kínáló árusok. Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba! Legyünk óvatosak!
• Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor az élesítsék!
• Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérje meg szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

A Pest Rendőr-főkapitányság egyenruhásai a forgalmat is folyamatosan segítik az üzletközpontok környékén és járőröznek a parkolókban. Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!

Amennyiben óvatosságuk ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számain!

***************
Újabb módszerrel próbálkoznak a csalók
Nyeremény ígéretével mobiltelefonon hívják a kiszemelt áldozatot.

Újfajta feltöltő-kártyás csalások terjedésére hívta fel a figyelmet Dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, országos rendőrfőkapitányi biztos 2016. november 30-án, a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón.
Több száz embert károsítottak már meg országszerte a bűnözők úgy, hogy valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében hívták fel őket – ismertette a módszer lényegét a tábornok. A csalók legtöbb esetben azt mondták, hogy a hívott fél nagyobb pénzösszeget nyert, de hivatkoztak már nyaralásra vagy lakásnyereményre is. A sértettől a nyereményért cserébe azt kérték, hogy egy megadott mobiltelefon egyenlegét töltse fel. Az is előfordult, hogy egy bediktált kódot kellet a sértettnek beütnie egy bankautomatánál – amiről utólag kiderült, hogy valójában szintén egy feltöltendő mobiltelefonszám volt. Olyan is volt, akit arra tudtak rávenni, hogy regisztrációs díjként egy bankszámlára utaljon pénzt.
A trükkös csalók felderítése országos koordinációt igényelt – ezt irányította Dr. Tarcsa Csaba. A klasszikus nyomozási munkát stratégiakutatással és hálózatelmélettel ötvözték, hogy az elkövetőket ne csak egy, hanem valamennyi általuk elkövetett bűncselekménnyel meg tudják gyanúsítani. A legfőbb célkitűzés azonban a bűnmegelőzés: az emberek ismerjék meg a csalók módszerét, hogy ne tudják őket becsapni.
Dr. Terdik Tamás r. ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese az úgynevezett „unokázós” csalások felderítésében elért eredményekről számolt be – 2016-ban már 32 gyanúsítottat azonosítottak és indítottak ellenük büntetőeljárást. A tapasztalatok szerint ezt a módszert is a nyilvánosság erejével, a lakosság széleskörű tájékoztatásával lehet visszaszorítani.

***************
Csaló „rokonok”
telefon
A Budaörsi Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban megszaporodó bűncselekménytípusra hívja fel a figyelmet.

Ennek során a tettesek egy rokonra hivatkozva készpénzt, ékszert csalnak ki főként időskorú személyektől.

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban több olyan csalást kíséreltek meg elkövetni ismeretlenek, ahol valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bújtatni. A módszer további jellemzője, hogy a csalók a telefonban előre jelzik, hogy nem ők mennek a készpénzért, ékszerekért, hanem egy ismerősük. A sértettek rendre az átadást követően jönnek rá, hogy csalás áldozatai lettek.

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén legutóbb november 22-én próbáltak meg átverni ezzel a módszerrel egy 77 éves asszonyt.
A sértettet a hajnali órákban budajenői otthonában telefonon felhívta egy nő, aki a segítségét kérte. Azt mondta, hogy nagy bajban van, azonnal pénzre lenne szüksége, ezért a sértett otthonában tartott készpénze, illetve arany ékszerek mennyisége felől érdeklődött. A telefonhívás megszakadt, bűncselekmény nem történt.

November 21-én szintén ezzel a módszerrel próbálkoztak egy 86 éves asszonynál. A sértettet a késő éjszakai órákban budajenői otthonában telefonon felhívta egy nő, aki lányaként bemutatkozva a segítségét kérte. Azt mondta, hogy bajban van, azonnal pénzre lenne szüksége, ezért a sértett otthonában tartott készpénze, illetve arany ékszerek mennyisége felől érdeklődött.
A sértett gyanút fogott, bűncselekmény nem történt.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire!

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:
• Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!
• Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
• Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!
• Járjanak utána, hogy a telefonáló valóban az-e, akinek mondja magát!
• Ha idegenek unokájukra, gyermekeikre hivatkozva kérnek bármilyen segítséget, egyeztessenek előbb hozzátartozóikkal! Bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak azonnal pénzt!
• Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.
• Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.

***************
Megrágta, amit lopott
img_3813

A budaörsi járőrök egy 33 éves fővárosi nőt fogtak el.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt R. Rita 33 éves budapesti lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. november 28-án a délelőtti órákban egy budaörsi bevásárlóközpontban magához vett egy női hajfestéket és egy memóriakártyát. Utóbbiról az áruvédelmi eszközt eltávolította, majd az árucikkeket a ruházatába, illetve a táskájába rejtette, majd fizetés nélkül távozott a bevásárlótérből.
A 33 éves budapesti nő cselekményét az áruház biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték, ezért a rendőrök kiérkezéséig visszatartották.

R. Ritát a budaörsi járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A nő ruházatának átvizsgálása során kiderült, hogy a memóriakártyát megrágta mielőtt megtalálták nála.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
kacsak
Gumiabroncsok cseréje
A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Amikor beköszönt a rossz idő, leesik az első hó, akkor mindenki megrohamozza a hozzá legközelebb eső gumiszerelő műhelyt. De biztos, hogy ekkor van ennek az ideje?
A nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ¬- függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút (fékhatás megkezdésétől a megállásig megtett út) és ezzel együtt a féktávolság (az akadály észlelésétől a megállásig megtett út) is megnő. A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

Nézzünk meg néhány, szemmel látható különbséget a nyári és téli gumiabroncs között:
teligumi
Mintázat:
A téli gumiabroncsnak magasabb a csatornázottsági aránya, mint a nyárinak. A téli hónapokban több és másfajta csapadékra kell számítani, mint az év többi hónapjában, ezért a mintázatnak ennek megfelelően kell a kerekek alól a csapadékot „elvezetnie”.

Lamellák száma:
A téli gumiabroncson lényegesen több lamella található, mint egy nyári gumiabroncson. Ennek lényege, hogy így az útburkolaton lévő tömörödött hóval sokkal több éllel tud a gumiabroncs kapaszkodni, így a tapadás és az iránytartás fokozódik.

Mit is várunk el a téli gumiabroncstól?
Sokan úgy keresnek gépkocsijukra téli gumiabroncsot, hogy a tapadása hóban és jégen is ugyanolyan legyen, mint a nyári gumiabroncsnak normál aszfalton. Ilyen gumiabroncs azonban nem létezik. El kell fogadnunk, hogy a gumiabroncs nem vezet helyettünk, csupán lehetőséget ad arra, hogy fokozott óvatossággal, de biztonsággal közlekedjünk.

Ugyan még számíthatunk 10 Celsius fok feletti hőmérsékletre, azonban már egyre gyakrabban lehűlhet a hőmérséklet 7 Celsius fok alá. Ezért kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsokra.

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, hiszen mindenkit hazavárnak!

***************
Ismerjük fel a szélhámosokat!

Többször előfordult már olyan eset, amikor álrendőrök „intézkedtek” vagy az ismeretlenek hivatalos jelleget színlelve beférkőztek a sértett bizalmába. Bejutottak az otthonukba és különféle értékeket tulajdonítottak el. Azonban ez nem csak a rendőrség tevékenységével visszaélve fordulhat elő, ezért fontos valamennyi szolgáltató alapos ismerete, hogy tudjuk kivel állunk szemben.
A Budaörsi Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:
A rendőrség munkája összetett. Munkatársaink civil ruhában vagy egyenruhában végzik munkájukat. Legtöbben azonban az egyenruhás járőrökkel találkozhatnak. Fontos tudni, hogy a jelvényen minden esetben egy ötjegyű számnak kell szerepelni és ez a szám mindig egy rendőrhöz tartozik. A civil ruhában dolgozó kollégák is minden esetben kötelesek felmutatni az arcképes igazolványukat és a jelvényszámukat. Amennyiben gyanú körülményt észlelnek, abban az esetben azonnal hívják a rendőrséget.
A szolgáltatók szakembereiket szintén ellátják a megfelelő igazolványokkal, amelyen fel kell tüntetni a munkát végző személy nevét, a cég megnevezését, elérhetőségét és általában jogosultságát is. Minden esetben kérjék el ezt az igazolványt! Érdemes telefonon tájékoztatást kérni az adott cég központjától arról, hogy az adott címen valóban végeznek-e olyan típusú munkálatokat, mint amilyenre a szakember hivatkozik.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.
A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszint!

***************
Baleset- megelőzési tanácsok a hideg időszakra
kod

A hideg évszakokban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedés résztvevői nem a megváltozott időjárási-, út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetnek, míg az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a kerékpárosok és a gyalogosok részére jelentenek megnövekedett kockázatot.
Az őszi- téli időszakra jellemző köd, esőáztatta utak, havazás, fagy és a hosszabb ideig tartó sötétség megnehezíti a közlekedést és növeli a kockázatot, éppen ezért nagyobb koncentráció és figyelem szükséges valamennyi közlekedő részéről.
A fentiekre tekintettel fogadják meg a Budaörsi Rendőrkapitányság tanácsait.
Járművezetők:
• A járműveket ajánlatos átnézni. Ellenőrizzék a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állapotát, valamint tartsanak maguknál jégkaparót, jégoldó spray-t, valamint használjanak megfelelő ablakmosó folyadékot.
• Hosszú utazás esetén – főként a téli időszakban – szükség lehet meleg ruhára, takaróra, valamint megfelelő mennyiségű élelmiszerre és italra.
• Tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a romló látási viszonyok miatt nőhet a reagálási képesség és előfordulhat, hogy későn veszik észre az Önök előtt álló akadályt.
• Szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, melyekkel a hideg, csapadékos időben biztonságosabb úttartással lehet közlekedni. Vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Ilyenkor a téli gumi életet is menthet.
• Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási- és útviszonyokról, valamint az esetleges forgalmi változásokról.
• A korlátozott látási viszonyok miatt a gyalogosokat nehezebben lehet észrevenni, ezért fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos- átkelőhelyek, az iskolák és buszmegállók környékét.
• A látótávolság csökkenésével a féktávolság is csökken, ezért mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket.
Kerékpárosok és gyalogosok
• Sajnos ebben az időszakban kiemelt baleseti okként jelenik meg a kerékpárosok és a gyalogosok kivilágítatlansága, valamint a jó láthatóságot biztosító ruházat hiánya. Ezért mindig gondoskodjanak – megfelelő világító berendezéssel, fényvisszaverő mellénnyel vagy ruházattal – a láthatóságról.
• A kijelölt gyalogos- átkelőhelyen akkor kezdjék meg az átkelést, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megadták Önöknek.
Kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel és türelemmel közlekedjenek, legyenek figyelemmel egymásra!

***************
Blokkolta a tolvaj az ajtózárat
n3757845
A budaörsi nyomozók őrizetbe vették, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a 42 éves tolvajt.

Lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Ó. Attila 42 éves budapesti lakos ellen.

A budaörsi nyomozók 2016. november 10-én az esti órákban egy bevásárlóközpont parkolójában fogták el a 42 éves férfit, aki egy személyautóval közlekedett a parkolóban és az oda érkező járműveket figyelte. Egy éppen leparkoló autó zárszerkezetét blokkolta, így azt a sofőr nem tudta bezárni. Ezt követően az autóból egy laptoptáskát vett ki, majd megpróbált elhajtani a helyszínről, azonban a rendőrök elfogták. Az ellopott táskában a laptopon kívül egy mobiltelefon és közel 900 Euro készpénz volt.

A férfit előállították a Budaörsi Rendőrkapitányságra, gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

A Budaörsi Járásbíróság 2016. november 11-én elrendelte az előzetes letartóztatását.

***************
Őszi közlekedési tanácsok
Legyenek óvatosabbak és körültekintőbbek az utakon!
csuszosut
Az ősszel az időjárási körülmények megváltoznak, ködös, párás, hideg reggelekre ébredünk. A járművezetőknek számolniuk kell a megváltozott látási- és időjárási viszonyokra. Ennek elmulasztása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, de akár súlyosabb következményekkel is járhat.
Ebben az időszakban a balesetek jelentős részének oka az, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Számukra a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik.

• Csúszóssá válik az úttest az utakat szegélyező növényzetről, belógó faágakról lehulló levélzetre lecsapódott párától, valamint a lehullott levelekre eső csapadéktól.
• Veszélyforrás lehet a mezőgazdasági területekről felhordott sárszennyeződés, amitől szintén nagymértékben csúszóssá válik az úttest. A csúszós úton való közlekedés valamennyi járműkategóriára veszélyt jelent.
• A köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak az őszi hónapokban mindennapossá válnak.
• A jeges útszakaszt nem minden esetben lehet időben észre venni. Ahol csillogó az út burkolata és a jármű kerekei azon szakaszon sercegő hangot adnak, akkor vizes az útfelület, de ha nem hallunk ilyen hangot, akkor lefagyott útszakaszon közlekedünk. Ilyenkor a hirtelen irányváltoztatást és fékezést kerülni kell.
• Ősszel gyakran találkozhatunk olyan útszakaszokkal – akár nappal is-, ahol a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát.

Az évszakra jellemző, hogy éjszaka, de gyakran a nappali órákban is fagypont körüli a hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. A nyári útviszonyokhoz képest nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata.
Lényeges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott körülményekre, valamint a gépjárműveket, járműveket műszakilag megfelelően felkészítsék.
A gépjárműveket a KRESZ-ben foglaltaknak megfelelően kell felkészíteni. Át kell vizsgálni minden jelző- és világítóberendezést, a fékrendszert, a gumiabroncsokat és az ablaktörlő berendezéseket.
A lámpatestek fényereje a foncsorok mattosodásától, párosodásától, az izzók elhasználódásától nagymértékben csökkenhet. A különböző szennyeződések, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát.
A kötelezően előírtakon túl nem árt ellenőrizni az akkumulátor állapotát sem, mivel a hideg időben növekedhet az akkumulátor igénybevétele.
Menet közben is gyakran előfordul, hogy a szélvédő belülről párásodni kezd. Nagy veszéllyel járhat, ha a jármű vezetője nem lát ki jól a szélvédőn, ezért a párát lefújó berendezésnek is jól kell működni.
Fontos a szélvédő tisztasága is, így elengedhetetlen a jól működő ablaktörlő. Ne hagyjuk teljesen elhasználódni az ablaktörlő lapátot, mert túl nagy árat fizethetünk, ha nem megfelelően látunk ki a szélvédőn. Használjunk az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot!

Balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság!

***************
Bűnmegelőzési ajánlások a Halottak Napjára
temeto
Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy elhelyezzék a kegyelet virágjait és meggyújtsák az emlékezés gyertyáit.
Van, aki már napokkal előtte megjelenik a temetőben, hogy rendbe hozza a sírokat, érzelmileg is felkészüljön a megemlékezés napjára. A temetőket azonban nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjánál megemlékezzen. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, síroktól történő virág és koszorú eltulajdonítás, illetve alkalmi- vagy zseblopás.
Hogy ne váljon károsulttá a Budaörsi Rendőrkapitányság arra kéri, fogadja meg a következő tanácsokat:
• Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljen környezetére, kézi-, illetve válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig maga előtt tartsa.
• Az értékeit ruházatában, táskája belső zsebeiben, lehetőség szerint szorosan testközelben tartsa, vagy akár több helyen tárolja, és kerülje el, hogy őrizetlen maradjon.
• Bankkártyája mellett ne tartsa a PIN kódját, lakáskulcsa mellé ne helyezzen lakcímet tartalmazó feliratot, mivel ezen adatok birtokában az elkövető további kárt okozhat.
• Amennyiben gépjárművel közelíti meg a temetőt, ne hagyjon értékeket a gépjármű utasterében! Az üléseken hátrahagyott tárgy felkelti a tolvaj figyelmét. Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. A személygépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
• A járműben meglévő mechanikai vagy elektronikus védelmi eszközt használja a parkolás során. A jármű ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután távozott. Az indítókulcsot, a gépkocsi iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni.
• Lehetőség szerint kijelölt parkolóban álljon le, vagy jól megvilágított, forgalmas helyen.
• Soha ne hagyja őrizetlenül táskáját miközben a sírt rendezi. Alkalom szüli a tolvajt!
• Tegyen feljelentést, ha meglopták, akkor is, ha az elkövetőről adattal nem rendelkezik. Amennyiben időben észleli a lopást, kérje a közelben álló személyek vagy a járművezető segítségét. Ne szálljon szembe a tolvajjal, mivel az elkövető agresszíven is felléphet.

A Rendőrség a Közterület felügyelettel és a Polgárőrséggel közösen ebben az évben is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket, hogy a megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!

***************
Vigyázzunk a házalókkal!
tolvaj

Szinte egész évben találkozhatnak az utcán kisebb-nagyobb csomagokkal házaló „kereskedőkkel”, akik szezonális árucikkeiket próbálják kedvező, vevőcsalogató áron eladni. Az ilyen emberek megjelenése az ünnepek közeledtével még gyakoribb. Leggyakrabban ágyneműt, ruházati termékeket, kéziszerszámokat, evőeszközöket, optikai- és egyéb orvosi eszközöket, illatszereket kínálnak, melyeket a mindennapokban használunk.
Jellemzőjük, hogy többnyire az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, de becsengetnek házakba, lakásokba is. Nagy a kísértés, hiszen rendkívül kedvező árakon kínálják a termékeket, melyek minősége azonban sok esetben silány. A vásárlást követően szinte semmi esélye nincs annak, hogy újra felbukkannak a környezetünkben az árusok, így cserére vagy panaszra nincs lehetőség.
Különösen veszélyes, hogy az idegen személyek különböző indokokra hivatkozva bekéredzkednek a lakásba, majd a kiszemelt értéktárgyakkal vagy készpénzzel távoznak. Éppen ezért a Budaörsi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az Önök által nem ismert személyeket, árusokat a bezárt ajtón kívül várakoztassák. Ha van rá lehetőség, akkor tájékozódjanak a „látogató” kiléte felől vagy gyanús viselkedés esetén hívják a rendőrséget.
Amennyiben bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszint!

Vigyázzunk a faárusokkal
tuzifa

Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben megjelenhetnek a tűzifával házaló, portékájukat személyesen, szórólapon vagy interneten keresztül hirdető árusok is, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be.
Az ilyen ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a Budaörsi Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:
Az alkalmi fakereskedők találékonysága kimeríthetetlen. Olcsó árujukon különböző módszerekkel szeretnének túladni, minél nagyobb haszonnal. A leggyakoribb trükk a tűzifa beáztatása és a mérlegek elállítása. Gyakori módszer továbbá, hogy a tároló alját nehezékkel rakják meg és arra pakolják rá az eladásra kínált fát, amely így jóval nehezebbnek tűnik, mint amennyi valójában. A gyanútlan vásárló csak a tűzifa kipakolását követően eszmél rá, hogy átverték. További veszélyforrás, hogy az árusok az értékesítés alkalmával – különböző ürüggyel – bejutnak a vevő lakásába, elterelik a sértett figyelmét és eközben értékeket tulajdonítanak el.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy lehetőleg ne vásároljanak olyan faárustól, aki jóval a kereskedelmi ár alatt kínálja a portékáját. Fontolják meg a jónak tűnő ajánlatot!
Mindenki csak olyan tüzelőanyagot vásároljon, melynek ellenőrizhető a származása, a minősége és a szállító rendelkezik a megfelelő okmányokkal.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszint!

***************
Bombarobbantással fenyegetőzött
A 28 éves gyanúsítottat egy órán belül elfogták a budaörsi rendőrök.
Közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán M. Péter 28 éves bicskei lakos ellen.

A férfi a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2016. szeptember 29-én 12 óra 30 perckor telefonon hívta a rendőrséget és közölte, hogy egy Budakeszin lévő áruházban bomba fog robbanni. M. Péter 2016. október 5-én 8 óra 13 perckor ismét hívta a rendőrséget. Ekkor azt mondta, hogy egy budaörsi és egy budakeszi hipermarketben fog bomba robbanni.
A Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai a bejelentést követően egy órával Budakeszin, a bűncselekmény elkövetési helyének közelében elfogták a gyanúsítottat.

A férfit a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, elszámoltatása jelenleg is folyamatban van.

***************
Rendőrségi ajánlás
a mikrocenzus, más néven népesség-összeírás időszakára.

mikrocenzus
A mikrocenzus egy népesség-összeírás, amely két népszámlálás között követi nyomon a társadalmi folyamatokat mintavételes felméréssel. Az idei mikrocenzusra 2016. október 1. – november 8. között kerül sor.
Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végzik el, ez a magyar háztartások 10%-át jelenti. A mikrocenzust törvény rendeli el, a mintába került lakásokban lakóknak kötelező válaszolni az alapkérdőívekre, amelyek a lakás és a személyi kérdőív. A mikrocenzus alapkérdőíveihez kiegészítő felvételek kapcsolódnak a következő témákban: a társadalom rétegződése, a foglalkozások presztízse, véleményünk saját jóllétünkről, az egészségproblémából fakadó akadályozottság, valamint a nemzetközi vándorlás.
A mikrocenzus adatfelvétele két szakaszban történik, az időszak elején interneten keresztül önállóan lehet kitölteni a kérdőíveket, ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopok és tabletek segítségével.
Internetes önkitöltési időszak: 2016. október 1–9.
Összeírási időszak: 2016. október 10. – november 8.

Miről ismerhető fel a számlálóbiztos?
Magyarország területén 2016. október 10. és november 08. közötti időben a mintába került címeket számlálóbiztos keresi fel.
A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és az azonosítószáma.
igazolvany

A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes.
Az számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal
06-80-200-014
ingyenesen hívható, zöld számán ellenőrizhetik le!
További információ található a mikrocenzusról az alábbi oldalon:
http://www.ksh.hu/mikrocenzus2016/
Kérjük minden esetben győződjön meg a számlálóbiztos személyazonosságáról!

Óvakodjunk a trükkös csalóktól!
A bűnözők ebben az időszakban sem pihennek, kihasználhatják ezt a lehetőséget arra, hogy törvénytelen úton pénzhez, értékekhez jussanak. Módszerük lehet például, hogy számlálóbiztosnak kiadva magukat kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve, otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket (pl.: ékszereket, készpénzt) tulajdoníthatnak el.
Rendőrségi tapasztalat, hogy a lopás tényét legtöbbször csak később észlelik a sértettek. Előfordulhat viszont, hogy a kiszemelt áldozat már azonnal észleli a lopást, de

FELHÍVJUK A FIGYELMET,
hogy ellenállni csak az adott helyzet mérlegelésével szabad, mert az addig „csak” megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár a testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, erőszakot alkalmazhat. Célszerű mások (szomszédok, járókelők) segítségét kérni.

Mi jellemző a trükkösen elkövetett lopásra, illetve csalásra?
Az elkövetőkre jellemző, hogy küllemük ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Sokféle hihető, életszerű történetbe, legendákba szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.
A népesség-összeírás során „hivatalos személy”-nek kiadva magukat járhatnak házról házra, majd miután bebocsátást nyernek a lakásba vagy házba, az alkalmas pillanatban elemelhetik az értékeket.

Bárhol felbukkanhatnak az ország területén!
A bűnelkövetők feladatmegosztása kifinomult, modern hírközlési eszközökkel kommunikálnak, és sorozatban követhetnek el hasonló bűncselekményeket.
Kérjük, hogy bűncselekmény esetén a későbbi felderítés érdekében a lehető legtöbb adatot adják számunkra az elkövetőkről, az általuk használt gépjárműről.

Az internet veszélyei
Az internetes önkitöltésre 2016. október 1-9. között kerül sor. Felhívjuk a figyelmet, hogy a mikrocenzus kérdőívek online kitöltése csak a www.mikrocenzus.hu oldalon, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „azonosító” és „jelszó” segítségével történhet.
A kérdőívek nem kérdeznek nevet, készpénz vagy banki megtakarításra vonatkozó adatokat.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?
Annak érdekében, hogy ne váljanak trükkös lopás, vagy csalás áldozatává, készüljenek fel a számlálóbiztosok fogadására, akiknek érkezéséről a címen hagyott értesítőn megadott elérhetőségen is tájékozódhatnak.
A mikrocenzus során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni.

Ha idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül!
A számlálóbiztosok érkezése kiszámítható, de mint arra felhívtuk a figyelmet, ebben az időszakban megjelenhetnek a trükkös csalók is.
Az áldozattá válás elkerülése érdekében értékeit (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya, stb.) kezelje a személyes okmányaitól (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány, TAJ kártya, adó kártya, stb.) külön.

Mi a teendő a bajban?
Azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon, vagy korábbi bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát is: 06-80-555-111.

***************
Láthatatlan bűnözők
A virtuális világ láthatatlan csalói
hacker
Az internet ma már az életünk része és ezt a szélhámosok is tudják. A gyanútlan felhasználókat legtöbbször online aukciók során éri kár, míg leggyorsabban a „nigériai ajánlatként” ismert átverés terjed. A legtöbb eljárás tárgya hirdetési oldalakon feladott, ingóságok (elektronikai eszközöktől kezdve babakocsin át a traktor gumiabroncsig terjedő a termék skála) értékesítésével kapcsolatos hirdetés felhasználásával elkövetett csalás. Az elkövető eladásra kínálja a kérdéses ingóságot és a vételár előre utalását kérve ígéri annak megküldését. A sértett átutalja a megadott bankszámlára a vételárat, de az árut nem kapja meg, vagy kap egy csekély, esetleg teljesen értéktelen tárgyakat tartalmazó küldeményt.
Bankszámlára utalás helyett alkalmanként utánvéttel való megküldésben is megállapodnak a felek, de a kézbesített postai csomag nem a megállapodás szerinti tárgyat, hanem értéktelen eszközöket tartalmaz. Ezen elkövetési módnál jobb esély van a kármegtérülésre az utánvét összegének visszatartásával és lefoglalásával, amennyiben a sértett kellő időben feljelentést tesz a cselekmény miatt.
A második fő elkövetési forma a munkavégzési lehetőséget (elsősorban külföldi munkát) kínáló, valótlan hirdetések internetes oldalakon való közzététele. Ezekben az esetekben jól fizető állást ígérnek a sértetteknek több-kevesebb közvetítői jutalék ellenében, de van olyan eset is, hogy pl. a szállásdíj megelőlegezésére hivatkozva is kérik akár több tízezer forint vagy annak megfelelő valuta megküldését, átutalását. A későbbiek során azonban a sértett semmilyen munkalehetőséghez nem jut, a legtöbb esetben a pénz megküldését követően fel sem tudja venni a kapcsolatot a hirdetővel.
Egyre gyakoribb a számítógépre települő káros un. „ransomware trojan” vírusok megjelenése.
Közös jellemzőjük, hogy a számítógép adathordozóján bizonyos típusú állományok (pld. képek, dokumentumok) különböző, nehezen feltörhető titkosítási megoldásokkal a felhasználó részére elérhetetlenné válnak és a feloldásért az elkövetők valamilyen „váltságdíjat” kérnek. A fizetést általában virtuális fizetőeszközzel (Bitcoin) kérik teljesíteni. A pénzügyi tranzakciót követően az elkövetők jellemzően rendelkezésre bocsájtják a titkosítás feloldásához szükséges információkat, azonban semmi garancia nincs arra, hogy valóban sikerül a titkosítást feloldani.
Ezek a programok elsősorban káros kódot tartalmazó weboldalak, valamint felnőtt és warez tartalmakat terjesztő oldalak meglátogatásával, vagy e-mail levélhez küldött csatolmányok megnyitásával kerülnek automatikusan telepítésre.
A legújabb és legfejlettebb káros szoftvereket sok biztonsági program nem érzékeli és nem tudja elhárítani, így egyedül a megelőzés lehet hatékony megoldás.

Megelőzési lehetőségek:
– Rendszeresen készítsen biztonsági mentést.
– Folyamatosan frissítse operációs rendszerét és vírusirtóját.
– Ne nyisson meg olyan levelet, melynek feladója ismeretlen.
– Esetlegesen felugró ablak nem a rendőrség intézkedése, ezért semmilyen befizetést ne
kezdeményezzen.
– Ne telepítsen nem megbízható weboldalról letöltött szoftvert.

NEMZETKÖZI TOPLISTA
1. Online vásárlás és aukció- hibás, vagy el nem küldött tárgyak.
2. Nigériai ajánlat
3. Hardver, szoftvervásárlás- el nem küldött számítástechnikai cikkek.
4. Interneten meg nem rendelt, vagy meg nem kapott szolgáltatás kiszámlázása.
5. Otthoni munkavégzés hamis ígérete.
6. Kölcsönök-várható nyereségre vonatkozó hamis ígéretek.

Készült a National Consumers League (NCL) amerikai fogyasztóvédő szervezet felmérése és a BAZ Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közleménye alapján.

***************
Ájultan találták rá a rendőrök

A Budaörsi Rendőrkapitányság Pilisvörösvári Rendőrőrsének egyik körzeti megbízottja szolgálati ideje alatt 2016. augusztus 23-án 15 óra 15 perc körüli időben egy 70 éves pilisborosjenői férfinak segített.
A pilisborosjenői körzeti megbízottat a postától értesítették, hogy az egyik helyi lakos részére nem tudják a nyugdíját kézbesíteni.
A rendőr a helyszínre érkezését követően bemászott az ingatlan területére, ahol megbizonyosodott arról, hogy a lakásban tartózkodhat a keresett személy, azonban a 70 éves férfi nem reagált a kiabálásra.
A körzeti megbízott a helyi önkormányzat egyik munkatársával – rongálás nélkül – bement a lakásba, ahol az egyik szobában arccal a földön fekve, véres szájjal találta az idős urat, aki nem reagált a szólongatásukra. A rendőr ellenőrizte a pulzusát, majd mentőt hívott.
Az OMSZ munkatársai a helyszínen stabilizálták a 70 éves férfit, majd kórházba szállították.

A Budaörsi Rendőrkapitányság járőrei szolgálati idejük alatt 2016. augusztus 23-án 20 óra körüli időben egy 37 éves budapesti nőnek segítettek.
A 37 éves nő futás közben a Budaörsi Rendőrkapitányság előtti járdán megbotlott, majd elesett, ennek során beverte a fejét, ezért a kapitányság munkatársaihoz fordult segítségért. A fővárosi nő a tenyerein, valamint az orrán szerzett sérüléseket és szédült.
A rendőrök elsősegély nyújtásban részesítették, és mentőt hívtak hozzá.
A 37 éves nőt további vizsgálatok céljából a mentők kórházba szállították.

***************
Fegyvert loptak a külföldiek
NK2
A budakeszi rendőrök két férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 37 éves és egy 38 éves külföldi férfi ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2016. augusztus 22-én éjjel bemásztak egy nagykovácsi telekre. Levágták a laktatot az ott lévő tároló ajtajáról, majd az udvarra szerszámokat és két fegyvert vagy annak utánzatát pakolták ki.
Amikor a szomszédok észrevették a bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítottak elfutottak a helyszínről, azonban az összekészített tárgyak egy részét otthagyták.

A kiérkező rendőrök – a velük szolgálatot teljesítő közterület felügyelővel – még az utcában elfogták a két férfit, akiknél megtalálták az ellopott fegyvereket vagy azok utánzatát.

A gyanúsítottakat előállították a Budaörsi Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók kihallgatták őket.

A további eljárást ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Dohányboltból loptak
A pilisvörösvári rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.
1790_16BU_3

A Budaörsi Rendőrkapitányság Pilisvörösvári Rendőrőrse folytat nyomozást 13010-1790/2016. bűnügyi számon lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A két ismeretlen férfi 2016. július 22-én 14 óra 18 perc és 14 óra 20 perc közötti időben egy pilisvörösvári dohányboltban terelte el az eladó figyelmét és üzlet kasszájából készpénzt tulajdonítottak el.
A bolt biztonsági kamerái rögzítették a bűncselekmény elkövetését.

Az egyik férfi körülbelül 170-180 centiméter magas, erős testalkatú, rövid, sötét hajú, homlokán kopaszodó. A bűncselekmény elkövetésekor fekete színű, mintás pólót, világoskék színű farmer térnadrágot és fekete színű vászoncipőt viselt.
Társa körülbelül 180 centiméter magas, vékony testalkatú, sötét hajú, homlokán szintén kopaszodó. A lopás elkövetésekor kék alapon fehér színnel batikolt pólót, világoskék színű farmer térnadrágot, valamint fekete színű papucsot viselt.

A Budaörsi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a képeken látható férfiakat vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 “Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

***************
Kifosztotta a körömstudiót
DSCF2781
A budaörsi rendőrök egy 34 éves helyi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. Attila 34 éves budaörsi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. augusztus 22-én a hajnali órákban betört egy budaörsi kulcsmásoló üzletbe, ahonnan nem tulajdonított el semmit. Néhány perc múlva azonban már a város egyik gyógyszertárának ablakát törte be, de végül innen sem lopott el semmit a férfi.

A budaörsi nyomozók P. Attilát a bűncselekmény elkövetése után rövid időn belül a lakásán elfogták, majd a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol bűnügyi őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki.

Az eljárás során kiderült, hogy a 34 éves helyi férfi 2016. április 12-én éjjel egy budaörsi körömstúdió üzlethelyiségébe is bement és onnan különböző műszaki cikkeket és készpénzt tulajdonított el.

A büntetőeljárást ellene a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Bozótvágóval kérte számon a kapuját levizelő férfit
A budakeszi járőrök egy 59 éves pátyi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság indított eljárást súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Károly 59 éves pátyi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. július 29-én 20 óra 30 perc körüli időben pátyi ingatlanjának udvarában dolgozott, amikor észlelte, hogy egy férfi levizeli az ingatlanhoz tartozó kerítés közterületi oldalát. Ekkor kilépett az utcára és a kezében lévő bozótvágóval a férfit térden ütötte és megdorgálta tettéért.
A sértett ettől megijedt és elszaladt. A sértett segítségére siető személyek megkísérelték az 59 éves pátyi lakost megakadályozni cselekményének folytatásában, de ekkor a magasba emelte a macsétát és a visszaérkező sértett nyaka és feje irányába csapott azzal. Támadás elhárítása során a sértett kicsavarta a bozótvágó eszközt támadója kezéből.
Az elsődleges orvosi vélemény alapján a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a cselekmény módja és iránya alapján súlyosabb sérülés okozására is alkalmas lehetett volna.

A budakeszi rendőrök K. Károlyt lakcímén elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Nyári jó tanácsok
nyar

A budaörsi rendőrök – az előző évekhez hasonlóan – idén is felhívják a kikapcsolódásra vágyók figyelmét a szabadidő biztonságos eltöltésére. A védekezés legjobb módszere a megelőzés.
Biztonságban külföldön:
• Ismerjék meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait.
• Külföldre történő utazás előtt kössenek utas- és balesetbiztosítást.
• Soha ne váltsanak pénzt illegális pénzváltóknál.
• A szállodában vegyenek igénybe széfet, értékmegőrzőt.
• Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik.
• A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat.
• Ha külföldön úti okmányaik elvesztek, vagy ellopták azokat, kérjük, feltétlenül vetessenek fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljanak az illetékes magyar külképviselethez.

Balesetmegelőzési tanácsok
A balesetmentes közlekedésért
Nem csak a hőség, a hirtelen érkező eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát.

A nyári vakáció, a fesztiválok és nagyobb utazások idején a napi átlaghőmérséklettel egy időben jelentősen megnövekszik a közúti forgalom is. Azoknak, akik ilyenkor vezetnek, nem szabad elfelejteniük, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.
Az évszak egyik sajátossága a gyakran váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, amely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok többsége nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel sem. Normál esetben a gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra; így az kiszorul az autógumi felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél azonban nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely a vízelvezetésre, így a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.
• Éppen ezért fontos, hogy a gépjárművezetők nyáron is rendszeresen ellenőrizzék a gumiabroncsok futó felületének bordázatát, zivatar idején pedig csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre és, ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.
• Amennyiben lehetőség van rá, kerüljék a legmelegebb órákban való elindulást, az autók átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni.
• Közlekedjenek fokozott körültekintéssel, tartsák be a sebességhatárokat és óvakodjanak a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól.
• Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre.

Mindenkinek biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

***************
A biztonságos kerékpározás alapjai
kerekparos
Köztudott, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen az ő testüket egy esetleges baleset során semmi nem védi. Ezért, ha a balesetnek gyalogos vagy kerékpáros a részese soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy annak milyen a foka: könnyű, súlyos, vagy éppen halálos!
A gyalogos és kerékpáros közlekedés kérdésköre 2016. évben is prioritást élvez a baleset-megelőzés szempontjából.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a balesetek elkerülése érdekében felhívja a kerékpárosok figyelmét az alábbiakra:
Tilos kerékpározni:
• Ott, ahol ezt tábla tiltja, valamint autópályán és autóúton;
• Főútvonalon a 12. életévét be nem töltött személynek;
• Kijelölt gyalogos átkelőhelyen (A kerékpárról le kell szállni, és azt tolva kell az úttesten áthaladni! A gyalogos átkelőhelyen csak a gyalogosnak van elsőbbsége, a kerékpárosnak nincs!)
Tilos és veszélyes:
• Kézben tartott mobiltelefonnal kerékpározni;
• Egymás mellett kerékpározni;
• Elengedett kormánnyal kerékpározni;
• Egymást vontatni;
• Kerékpárral állatot vezetni;
• A kerékpárhoz (kerékpár-utánfutót kivéve) egyéb vontatmányt kapcsolni;
• Rossz műszaki állapotú kerékpárral kerékpározni;
• Sötétben, szürkületkor, rossz látási viszonyok között kivilágítatlan kerékpárral, valamint lakott területen kívül fényvisszaverő mellény nélkül részt venni a forgalomban;
• Biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban kerékpározni (pl.: erősen ittas állapotban).

Felhívjuk a biciklisek figyelmét arra, hogy a balesetek elkerülése végett – ahogy a többi jármű esetében is – a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartására, fokozottan ellenőrzi a kerékpáros közlekedést!
Az általuk okozott szabálysértés bírságot, bűncselekmény pedig büntetőeljárást von maga után!
Felhívjuk továbbá a járművezetők figyelmét, hogy a nyári szünetben megnő a gyermekek részvétele a közúti forgalomban, akikkel szemben nagyobb odafigyelésre és toleranciára lehet szükség.
Balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság!

***************
Óvatosan és figyelmesen a kánikulában!
kanikula
A tartós hőhullám megviseli az emberi szervezetet. A hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre és türelemre van szüksége.
A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.
Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegnek sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.
A közvetett hatások között figyelembe kell venni, hogy a légkondicionáló készülékkel nem rendelkező gépkocsik vezetői sok esetben nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”. Ezzel semmilyen szabály ellen nem vétenek, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt.
A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.
A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos.
Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki.

A személyi sérüléses balesetek bekövetkezésének okait vizsgálva megállapítható, hogy a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, a kanyarodás szabályainak be nem tartása a legfőbb baleseti ok, ezért Budaörsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a lakosság figyelmét:
• Ne lépjék túl az adott útszakaszon megengedett sebességet!
• Tartsanak nagyobb követési távolságot!
• Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási- és útviszonyokhoz.
• Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még akkor is, ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltotta ki.
• Lakott területen kívül számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!
• Minden esetben használja a biztonsági övet, (akkor is, ha rövid távolságra utazik)!

***************
feszt1
Biztonság a fesztiválokon
Minél kevesebb értéket vigyünk magunkkal a fesztiválokra

A közismert magyarországi fesztiválok számtalan szórakozási lehetőséget nyújtanak a kultúra különféle megnyilvánulási formáiban. Ahány fesztivál, rendezvény, annyi esély bűncselekmény áldozatává válni. Az ínycsiklandó lángost, csülköt, házi készítésű süteményeket és kézműves termékeket árusító standok mellett a tolvajokat is megtaláljuk a vásárokon, mulatságokon, akik kapva kapnak az alkalmon, ha nem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére.

Mialatt válogatunk a szebbnél szebb kézműves termékek között, táskánkat tartsuk magunk előtt, szorítsuk testünkhöz, hogy ha illetéktelen személyek próbálnak meg hozzáférni, azonnal érzékeljük!

Az élvezetes és hangos koncertek hallgatása közben könnyen belefeledkezhetünk a zenébe, gyakran felelőtlenül hátracsapjuk táskánkat, hogy ne zavarjon a táncban, mialatt egyik kezünkben rágcsálnivalónkat, másik kezünkben italunkat szorongatjuk. Ez az állapot, testhelyzet kiváló lehetőséget biztosít a zsúfolt tömegben a hátunk mögött prédára leselkedő zsebtolvajoknak, hiszen legkevésbé a táskánkra figyelünk, így szinte észrevétlenül elvihetik belőle telefonunkat, pénztárcánkat. Ehhez hasonló szituációkban értékeinket lehetőség szerint tartsuk belső zsebünkben (ne farzsebben), illetve rögzítsük ruházatunkhoz divatos díszlánccal vagy csekély összegért beszerezhető táskaőrrel!
feszt2
Amennyiben úgy érezzük, hogy illetéktelenek kísérelnek meg hozzáférkőzni értékeinkhez a tömegben, nyugodtan forduljunk körbe, forduljunk oda az illetőhöz, kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e, vagy menjünk arrébb! Amennyiben udvariasságunk nem vezet eredményre, odamehetünk a rendezvényeken jelen lévő biztonsági személyzethez az illető személyleírásával és mondjuk el neki a történteket! A zsebtolvajok kerülik a feltűnést, ha fennáll a lebukás veszélye, inkább odébbállnak!

Gyakran bűnöző-, zsebtolvajcsoportok garázdálkodnak a rendezvényeken, és míg az egyik bandatag eltereli az áldozat figyelmét feltűnő magatartásával vagy akárcsak egy kérdéssel, a többiek elvégzik a „piszkos munkát”, megszabadítva a kiszemeltet értékeitől.
Sokszor „figyelőket” állítanak a vásárok szélére a bűnözőcsoportok, akik a feltűnően sok pénzt költő személyeket akár hazáig követik, így egy jövőbeli bűncselekmény áldozatává válhatnak! Javasolt figyelni a hosszú ideig a parkoló közelében, látszólag céltalanul lézengő személyeket!
feszt3
Az élmény fokozására jelentős mennyiségű alkohol is fogyhat. Sose hagyjuk egyedül a társaság ittas tagját, hiszen álomba szenderülve egy közeli, kényelmesnek ígérkező padon vagy széken, fokozottan ki van téve a zsebtolvajoknak! Amennyiben a tűréshatáron túl is fogyasztott alkoholt ismerősünk, itassunk vele tiszta vizet, illetve a helyszínen szolgálatban lévő mentőtisztek is a segítségünkre lehetnek!

Szórakozzanak felelősséggel, hogy élmény legyen az emlék!

Kellemes nyarat kíván a

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

***************
Táskát lopott

A piliscsabai körzeti megbízott egy 56 éves férfit fogott el
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Lajos 56 éves pilisvörösvári lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. július 2-án 14 óra 30 perc körüli időben egy pilisvörösvári dohányboltnál eltulajdonította egy férfi hátizsákját a benne található mobiltelefonnal, pénztárcával, személyes iratokkal és egyéb tárgyakkal együtt. Az 56 éves pilisvörösvári férfi a táskával ismeretlen helyre távozott, majd visszament a helyszínre, ahol megvárta a kiérkező rendőröket.

K. Lajost a piliscsabai körzeti megbízott a helyszínen elfogta és a Budaörsi Rendőrkapitányságra állította elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Kocsmában próbálta ki a gázsprayt

A rendőrök egy 44 éves férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt V. József 44 éves zsámbéki lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. július 2-án 13 órakor egy zsámbéki vendéglátóhelyen – előzetes szóváltás nélkül – a vendégterébe fújt a nála lévő gázsprayből, ami az ott lévő vendégeknél nyálkahártya irritációt váltott ki, ezért kimentek a söröző elé és felelősségre vonták a 44 éves gyanúsítottat.
V. József cselekménye a jelenlévőkben riadalmat, megbotránkoztatást keltett.

A férfit a helyi körzeti megbízott és a budaörsi rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Idős asszonyt tévesztett meg, majd lopott tőle
A pilisvörösvári rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Pilisvörösvári Rendőrőrse folytat nyomozást 13010-1260/2016. bűnügyi számon lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2016. május 24-én 14 órakor a sértett pilisszentiváni lakásába egy számára ismeretlen, „Nagy Máriaként” bemutatkozó személyt engedett be, azzal az ürüggyel, hogy hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjt adományt. Adott neki 10.000 Ft-ot majd távozását követően észlelte, hogy a nő eltulajdonította az asztalra letett arany gyűrűjét, valamint arany karkötőjét.

A képen a csalással megszerzett ékszerek láthatók.

A Budaörsi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111″Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

IMG_20160617_095628
IMG_20160617_095740
IMG_20160617_095743
***************
Biztonság a vízpartokon és strandokon

rendorok
A Pest megyei rendőrök – az előző évekhez hasonlóan – idén is felhívják a kikapcsolódásra vágyók figyelmét a fürdőzési szabályok betartásának fontosságára, a bányatavak és a szabadvizek veszélyeire.
Pest megye közel negyven bányatavából kilenc – Dunavarsány, a délegyházi 2-es, 4-es és 6-os tavak, Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza és Pócsmegyer – területén engedélyezett a fürdés. A dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára.

A motoros vízi sporteszköznek érvényes műszaki vizsgával, a vezetőnek vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. A jetski sebessége a bányatavakon nincs korlátozva, ami fokozott veszélyt jelenthet a tiltott helyen fürdőzőkre. A jármű fékhatással nem rendelkezik, nehezen irányítható és nem biztos, hogy a vezető időben észleli a vízben tartózkodót, ami súlyos balesetet is okozhat. Az engedély nélkül vezetőkkel szemben szabálysértési eljárás indul. A kiszabható pénzbírság összege 5-150 ezer forintig, a helyszíni bírság 5-50 ezer forintig terjedhet.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege ebben az esetben is 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is. Gyermekekkel érkező családok számára nagyon fontos tudni, hogy hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben ott, ahol a fürdés megengedett.

A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ Kistérségi Intézete jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, valamint van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. Ezzel szemben ahol tiltott a fürdőzés, ott nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és elegendő szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás sem megoldott.
A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a mederben előfordulhatnak olyan tárgyak, amelyek könnyen okozhatnak sérülést.
A Dunán Dunabogdány, Göd-alsó, Göd-felső, valamint Ráckeve területén találhatók fürdőzésre kijelölt helyek. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, ugyanolyan jogkövetkezményekkel számolhat, mint a bányatavak esetében.
Bűnmegelőzési ajánlások strandoláshoz:
• ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt és annak kulcsát tartsák magunknál;
• az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy a járművet bezárták-e és fontos, hogy semmilyen értéket ne hagyjanak
szem előtt, még az utastérben és az ülés alá becsúsztatva sem;
• lehetőleg ne vigyenek magunkkal nagy értékű ékszert, műszaki cikkeket;
• ha mégis visznek ilyen tárgyakat, azokat zárható táskába tegyék és amíg fürdenek, mindig legyen, aki vigyáz
rá a parton;
• lehetőleg annyi pénzt vigyenek magunkkal, amennyit feltehetően aznap el fognak költeni.
• Ezekre a szabályokra a gyermekek figyelmét is hívják fel! Fontos, hogy ők is ismerjék az ingyenesen hívható
107, illetve 112 központi segélyhívó telefonszámokat.

Amennyiben rendőri intézkedésre okot adó esemény történik, akkor haladéktalanul értesítsék a rendőrséget.

***************
Bűnmegelőzési tanácsok a szünidőre
orom
Sok veszély leselkedik a fiatalokra a vakáció ideje alatt, ezért érdemes néhány tanácsot megfogadni a szülőknek és a diákoknak egyaránt.
Az iskola befejeztével a tanulók számára megérkezik a várva várt pihenés, a sportolás, a kirándulás és persze a nyaralás ideje. A Budaörsi Rendőrkapitányság a nyári szünet megkezdése előtt számos jó tanáccsal látja el a tanulókat.
Érdemes értelmes elfoglaltsággal tölteni az időt, ugyanis a csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. A csellengő fiatalok bűncselekmény áldozataivá is válhatnak, vagyontárgyaikat ellophatják, kirabolhatják őket. Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívjuk fel magukra a figyelmet, illetve azt, hogy nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyen elosztva tartsanak maguknál a gyerekek. Értékeiket soha ne hagyják őrizetlenül!

„Egységben az erő!” Ezzel a mottóval lehet érzékeltetni, hogy ha a fiatalok egy viszonylag késői időpontban megrendezendő programon akarnak részt venni, akkor oda célszerű csoportosan és lehetőleg felnőtt kíséretében menni, kerülve a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket. Idegenekkel szemben mindig legyenek nagyon óvatosak! A fiatalok figyelmébe ajánljuk, hogy ne szálljanak be ismeretlen autókba, illetve, ha egyedül tartózkodnak otthon, ne engedjenek be idegent a lakásba!

A gyermekekre leselkedő veszélyek elhárításában elvitathatatlan a felnőttek, a szülők felelőssége. Hiszen tudjuk, a gyermekek védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Fontos, hogy a szülők, a nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok kivel és hová mennek.
Lényeges, hogy tudásukhoz mérten felkészüljenek a gyermekeiket érő, érintő veszélyekre, korunk változásaira, a folyamatosan újuló technikai környezetre.
Mondják el gyermekeiknek:
– Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.
– Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.
– Idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.
– Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben ez mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.
– Ne próbálják ki a különböző drogokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.
– A késő esti órákban lehetőség szerint csoportosan induljanak haza, egymást védve-kísérve.
– Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.
– Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve szüleik telefonszámát is.
– Kérjék meg gyermekeiket, ha elmennek otthonról, mondják meg hová mennek, kivel találkoznak, mikor érnek haza, valamint ismerjék meg barátaik nevét, címét, telefonos elérhetőségét.

Az Internetnek káros hatásai is vannak, tekintettel arra, hogy a világhálón terjedő bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra. A chatelés veszélyei közé tartozik az, hogy az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a fiatalt. Ezekben az esetben is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés.
Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Ezeket érdemes használni, mert a szülők állíthatják be azt, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekek az interneten és milyen tartalmú oldalakat látogathatnak. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni a gyermekeket arra, hogy időnként mutassák meg a profiloldalukat.

Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is és hívják fel figyelmüket a következőkre:
– A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról.
– Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti és más oldalra feltöltheti.
– Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Ha ilyen történik, mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezeket. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

Amennyiben a szülők gyermekeikkel nyílt, őszinte és szeretetteljes kapcsolatot építenek ki, a lurkók a gondjaikkal nem a barátok társaságát fogják keresni, hanem bizalommal fordulnak majd azokhoz, akik a problémáik megoldásában valóban tudnak segíteni, a szülőkhöz!

A tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.
A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Körükben a 10-14 éves korosztály kockázata kimagasló. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket, akik sérüléseiket ilyenkor leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik. A nyári szünidőben gyakoribbak a kerékpáros balesetek is, az érintett gyermekek 40%-a ebben az időszakban sérül meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szülők és közlekedők a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük és gyakran kalandot keresnek. A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében. Továbbá ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

Végezetül ne feledjék: a gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják!

***************
Fegyverrel fenyegette a közterület-felügyelőt
1411_fegyver2
A budakeszi rendőrök egy 36 éves fővárosi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Zalán 36 éves budapesti lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2016. június 13-án a délelőtti órákban a férfi Nagykovácsiban egy közterület-felügyelőt egy air-soft fegyverrel fenyegetett meg. A férfi éppen visszatért az autójához, amikor látta, hogy a közterület-felügyelő bírságot szab ki rá a szabálytalan parkolása miatt. Ekkor K. Zalán kinyitotta az autót, elővette a fegyvert, nyomatékot adva fenyegetésének, hogy a felügyelő a büntetés kiszabásától tekintsen el.
1411_fegyver
A közterület-felügyelő értesítette a budakeszi rendőröket, akik K. Zalánt a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Testvérét verte meg

A pilisvörösvári rendőrök egy 25 éves helyi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt A. Krisztián 25 éves pilisvörösvári lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. június 6-án 20 óra 45 perc körüli időben egy pilisvörösvári útkereszteződésében – előzetes szóváltás nélkül – többször arcon és fejen ütötte a testvérét. A sértett elesett, de a gyanúsított még ekkor sem hagyta abba a bántalmazást, a földön fekvő testvérébe rúgott.
A bűncselekményt észlelő személy rászólt a 25 éves pilisvörösvári férfira, hogy fejezze be a testvére bántalmazását, mire a gyanúsított megfenyegette. Mindeközben a sértett felállt és megpróbált tovább állni, de testvére utolérte és ismét ütlegelni kezdte, majd földre kerülését követően újból rugdosta is.
A. Krisztián a bántalmazást csak a helyszínre érkező rendőrök láttán fejezte be.
A bántalmazás következtében a sértett az előzetes orvosi vélemény alapján könnyű sérüléseket szenvedett.

A 25 éves férfit a pilisvörösvári rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A büntetőeljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Elindult a BikeSafe program
A Budaörsi Rendőrkapitányságon is lehet regisztrálni
bike-924153_640
A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya BikeSafe elnevezéssel országos programot indított, amelynek célja az országos kerékpár regisztráció.
A program 2016. tavaszán került bevezetésre Pest megyében, amikortól a kültéri programokon, város- és falunapokon, valamint családokat megszólító rendezvényeken, továbbá előre egyeztetett időpontban a Budaörsi Rendőrkapitányságon is lehetőség nyílik a kerékpárok regisztrációjára, amely egységesen a www.bikesafe.hu internetes felületen történik.

Magyarországon több mint 10.000 kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg. Néhány lopott kerékpár minden évben megkerül, de nyilvántartás híján nem tudják ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket.
Aki regisztrálja a kerékpárját az adatbázisba, annak nagyobb az esélye, hogy az ellopott kétkerekűje visszakerül. A regisztráció során lefényképezik a kerékpárt és a tulajdonos kap hologramos matricát, valamint igazoló kártyát is.
Hazánkban jelenleg a kerékpároknak semmilyen nyilvántartása nincsen. Azzal, hogy nyilvántartásba veszik a biciklit, igazolni tudják, hogy a regisztrációkor a kerékpár az adott személy birtokában volt, a regisztrációhoz feltöltött dokumentumokkal (számla, blokk, adásvételi szerződés) pedig a tulajdonjogot is alá tudják támasztani.

A Budaörsi Rendőrkapitányságon is működik a program, így regisztrálni is lehet.
Ehhez nem kell mást tenni, mint e-mailen bejelentkező levelet küldeni Gulyás Katalin r. alezredes Közlekedésrendészeti Osztályvezető kisasszony, részére a gulyas@pest.police.hu címre. Ebben a bejelentkező személy nevét és telefonos elérhetőségét kérjük megjelölni, a későbbi időpont egyeztetés miatt.

A rendőrségi regisztráció ingyenes!

***************
2016. május 25. – Eltűnt gyermekek világnapja
sinek

„A gyerekek olyanok, mint a madarak, szükségük van fészekre, hogy repülni tanuljanak.”

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszerek alkalmazását kezdték meg. A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011. óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.
A világnap céljaként jelölték meg a figyelemfelhívást az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, valamint a megelőzés, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.
Hírlevelünkben szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy kötelességünk odafigyelni a gyerekekre.
Az eltűnések lehetséges okai:
– kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
– kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott
dolgok kipróbálása)
– érzelmi trauma
– veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
– félelem pl.: bizonyítvány osztásnál nem mer hazamenni, mert fél a
szülő reakciójától
– családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó
családi légkör
– gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem vagy nehezen
történő elfogadása
– bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem,
emberölés szexuális cselekmények)

Sajnos minden évben jellemző, hogy nagyszámban tűnnek el gyermekek a megyében található lakásotthonokból, akik sokszor csak kalandvágyból, vagy éppen családjuk után kutatva távoznak ismeretlen helyre. A rokonok ilyen esetekben sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját azzal, hogy bújtatják, rejtegetik a megszökött gyermeket. Jellemzően azonban céltalanul csavarognak hasonló társaikkal, barátnak képzelt kortársaikkal.

Rosszabb esetben megismerkedhetnek olyan felnőttel, aki kihasználja sebezhetőségüket, mivel ezen gyermekek szeretetéhsége a legnagyobb befolyásoló tényező, így az őket kihasználó személy egyetlen kedves szava befolyással bírhat. Ennek következményeként sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció illetve más bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Bizonyított azon tény, hogy a nevelőotthonokból elszökött fiatal lányokat sokszor prostitúciós tevékenység folytatása során állítják elő a rendőrkollégák. Ezt az életmódot, életvitelt a legritkább esetben választják önként. Elmondható, hogy a háttérben mindig megbújik az erőszak, az érzelmi manipuláltság, elhagyatottság és a társadalmilag elfogadott irányba terelés hiánya.

Szerencsére családból nagyon kevés számban történik eltűnés. A családi kötelékből történő eltűnések fő okaként a szegénység, a kilátástalanság jelölhető meg, de sajnos teret kap a családon belüli bántalmazás is. Az eltűnés okaként itt is megjelenik a kalandvágy.

Tapasztalataink szerint az eltűnt gyermekek többsége rövid idő elteltével előkerül. Főleg a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző az, hogy még aznap, illetve pár napon belül megtalálásra kerülnek. Vannak azonban olyan esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs információ a gyermekek hollétéről, annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedés megtörtént a felkutatásuk érdekében.

Mi a teendőnk, ha gyermekünk eltűnt?
arnyek

A stabil családon belüli érzelmi háttér biztosítása életbevágó. Kiemelkedően fontos hogy gyermekünk előtt követendő példaként jelenjünk meg saját életünkkel, helyes értékrendet közvetítsünk, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

– érdemes az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele
szorosabb kapcsolatban álló barátok, személyek felkeresése,
– a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására
létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására
hozhatjuk az eltűnést, valamint gyermekünk ismerőseit is riaszthatjuk!
– fel kell keresni azon helyeket, melyeket tudomásunk szerint gyermekünk
szabadidejében szívesen látogat!
– a Rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek
felkutatása érdekében!
– segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a
Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz!
Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!
Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a Rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

**************
Itt a jó idő, és ez a bűnözőknek is kedvez. Vigyázzunk az értékeinkre!
castle-1158201_640

A jó időben egyre jobban benépesülnek a kiskertek, hétvégi házal. A tavaszi munkák elvégzéséhez szükséges kisgépeket és a komfortérzetet növelő használati tárgyakat (TV, zenelejátszó, mikrohullámú sütő) a gazda már nem hordja haza, hanem kint hagyja a hegyen, hiszen úgyis ott lesz rá szüksége.

A lakat nem tartja vissza a betörőt
A jó idő beköszöntével azonban nemcsak a növényzet kelt újra életre, hanem a bűnözők is aktivizálódnak annak reményében, hogy a hétvégi házakban egyre több értéket találnak. Sajnos még mindig nem nevezhető általánosnak, hogy ezeket az épületeket megfelelő védelemmel látnák el tulajdonosaik. Pedig nagyon széles a választék a mechanikai védelmi eszközökből, melyek még ezeken az elhagyatott helyeken is szinte teljes biztonságot nyújtanak.
A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébb áll. Egy szakszerűen felszerelt zár és rácsozat útját állhatja a rossz szándékkal érkezőnek. Erre sokan csak akkor döbbennek rá, amikor a rendőrség szakemberei a helyszínelés során közlik a tényt, hogy az egyszerű lakat, a rács nélküli ablak nem jelent akadályt a betörőknek.
A parkoló autó könnyű préda
Ugyancsak az emberi felelőtlenséget használják ki azok a bűnözők, akik a telkek mellett parkoló gépkocsik utasterében hagyott értékeknek nem tudnak ellenállni, amíg a tulajdonos a kert másik végében dolgozik.
Hiába hívják fel a rendőrök a figyelmet: az utastér nem értékmegőrző! Egy üres táska is csábító lehet. A bűnözőknek ez nem jelent zsákmányt, ám a tulajdonosnak annál több bosszúságot.
Jó tanácsok
Kérjük, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt és nem utolsósorban a bosszúságot!
• A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár használata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!
• Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építményen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
• Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig haza vinni.
• Ha épp kint vannak a „hegyen”, akkor sem árt az óvatosság. Elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése. Napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észre veszik a hívatlan látogatót! Miközben épp lázas munkában vannak, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
• Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják! Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a hétvégi házukban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel). Tájékoztassák szomszédaikat, ha hosszabb ideig nem keresik fel kiskertjüket! Kérjék meg őket, hogy figyeljenek az Önök birtokára is!
• Tájékozódjanak, hogy működik-e a településen polgárőrség, vegyék fel velük a kapcsolatot! A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra! Ha gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg autójuk típusát, színét, rendszámát, s hívják minél előbb bizalommal a 107-es, 112-es segélyhívókat, vagy a Telefontanú ingyenesen hívható zöldszámát, a 06-80-555-111-et! Ha használható személyleírást tudnak adni a gyanús idegenekről, nagymértékben segíthetik a rendőrség felderítő tevékenységét.

***************
20160502_093718
Egy órán belül elfogták
A 36 éves érdi férfi pénztárcát lopott Budakeszin. A pénzt a zoknijába rejtette.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Zoltán 36 éves érdi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. május 2-án 7 óra körüli időben egy budakeszi üzlet bejárata előtt találta meg és rejtette a ruházatába a sértett pénztárcáját, a benne lévő személyes iratokkal, bankkártyával és készpénzzel együtt.

A budakeszi rendőrök a beszerzett információk alapján M. Zoltánt egy órán belül – egy építkezésen – elfogták. A 36 éves érdi férfi zoknijába rejtve megtalálták az eltulajdonított készpénzt. A gyanúsítottat ezt követően a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Lapáttal verte meg a sértettet
A pilisvörösvári rendőrök egy 32 éves helyi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. György 32 éves pilisvörösvári lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. május 1-jén a délutáni órákban pilisvörösvári otthonukban – előzetes szóváltást követően – több alkalommal arcon ütötte édesanyja élettársát. K. György a dulakodás közben magához vett egy lapátot és annak fém részével többször fejbe vágta a sértettet.
A bántalmazás következtében a sértett az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérülést szenvedett.

A 32 éves gyanúsítottat a pilisvörösvári rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

***************
Munkahelyén próbálta ki a szerencséjét
A budaörsi rendőrök egy 24 éves helyi férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást sikkasztás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt I. Gergő 24 éves budaörsi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. április 23-án 6 óra és 20 óra közötti időben az egyik budaörsi bevásárlóközpont üzletsorán lévő boltban, ahol pénztárosként dolgozott, az ott lévő terminálon a saját felhasználó nevével online fogadásokat kötött, illetve adott fel úgy, hogy a fogadási összegeket nem egyenlítette ki, annak összegét a kasszába nem rakta be.

Az üzletvezető észlelte a bűncselekmény elkövetését, majd értesítette a rendőröket.

I. Gergőt a budaörsi járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Beszállították az orvosi ügyeletre a kislányt
A pilisvörösvári rendőrök segítsége időben érkezett.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Pilisvörösvári Rendőrőrsének járőrei 2016. április 23-án 14 óra körüli időben Zsámbékon – a Fő úton – egy elakadásjelzővel álló gépkocsira lettek figyelmesek, illetve egy nőre, aki egy földön fekvő gyermek felett állt.

Az édesanya elmondta a rendőröknek, hogy a kislánya rosszul lett, hasi fájdalmakra panaszkodott. A nő nem rendelkezett helyismerettel, ezért a járőrök a kislányt – a gyors orvosi ellátás érdekében – a szolgálati gépkocsival az Országos Mentőszolgálat zsámbéki ügyeletére szállították, míg az édesanyja saját gépkocsijával utánuk ment egy zsámbéki polgárőr kíséretével.

**************
DSCF2542
Hétvégi házakba tört be
A budaörsi rendőrök az állampolgárok segítségével fogták el a 38 éves férfit. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 38 éves külföldi állampolgár ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. március 17. és 2016. április 17. közötti időszakban három budaörsi hétvégi házba tört be. Az ingatlanokból használati tárgyakat tulajdonított el és több helyen elfogyasztotta az ott lévő élelmiszereket és italokat. Megpróbált további két hétvégi házba is bejutni, de nem sikerült kifeszítenie a házak nyílászáróit.

Ezt követően – 2016. április 17-én a délután órákban – egy budaörsi családi ház udvarára is bemászott és onnan egy bográcsot tulajdonított el a hozzá tartozó állvánnyal együtt. Az ott lakó férfi és egyik szomszédja észlelte a bűncselekmény elkövetését és a 38 éves férfit a helyszín közelében a rendőrök kiérkezéséig visszatartották.

A gyanúsítottat a járőrök elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették. Az illetékes bíróság 2016. április 20-án elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

Ellene a további eljárást a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Megverte volt feleségét
A pilisvörösvári járőrök egy helyi férfit fogtak el.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt R. György 48 éves pilisvörösvári lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. március 30-án 23 óra 30 perc körüli időben pilisvörösvári otthonukban vitába keveredett a volt feleségével. A nézeteltérés tettlegességig fajult és a 48 éves férfi többször bántalmazta a sérttet.

A sértett a bántalmazást követően a helyi orvosi ügyeletre ment, ahonnan az orvos értesítette a rendőröket. A pilisvörösvári rendőrök a nő meghallgatását követően 2016. március 31-én a kora hajnali órákban R. Györgyöt otthonában elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Alkohol nélkül, hogy az ünnep maradjon ünnep!

poharak
Húsvéti közlekedésbiztonsági sajtótájékoztató a rendőrség intézkedési kultúraváltása jegyében.
A tapasztalatok alapján a Húsvét időszaka alatt közútjainkon a forgalom növekedésével kell számolni, továbbá jellemző, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztás hatása alatti járművezetés veszélyeit. A húsvéti hosszú hétvégék során jellemzően mintegy kétszer annyi az ittasan közlekedők száma, mint az év egyéb időszakaiban. Habár az elmúlt években az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek számának alakulása kedvező irányba mozdult, nem lehetünk elégedettek, mivel a balesetek közel 10 százaléka vezethető vissza az ittasságra. A közlekedésbiztonság növelését a rendőrségen kívül más szervezetek is fontosnak tartják. A polgárőrség számos területen kiemelt együttműködője a rendőrségnek, emellett mindkét szervezet a baleset-megelőzés terén a társadalmi összefogást hangsúlyozza. Ennek fontosságára és a húsvéti ünnepi időszakra jellemző közlekedésbiztonsági kockázatokra a két szervezet közös sajtóeseményen hívta fel a figyelmet, bemutatva az általuk kezdeményezett intézkedéseket, és azok fontosságát.

Az idei ünnepi időszak rendőri feladatainak végrehajtása a „rendőrség intézkedési kultúraváltása” jegyében történik majd. Ennek megfelelően elsődleges a forgalom segítése és a megelőzést előtérbe helyező aktív kommunikáció, a rendőri tevékenység szolgáltató jellegét előtérbe helyező feladatellátás. Fontos, folyamatos és elsőrendű feladat a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésbiztonsága, az őket érintő veszélyforrásokra történő figyelemfelhívás, illetve azok elkerülésének lehetőségeiről való tájékoztatás.

A rendőrség állománya a differenciáltan végrehajtott intézkedések során az ittasan közlekedőkkel, valamint az egyéb, súlyos jogsértést elkövető járművezetőkkel szemben szigorúan fog fellépni.

Az Országos Polgárőr Szövetség a rendőrséggel való szoros együttműködése és szerepvállalása jegyében az OPSZ 2016-os baleset-megelőzési programjában szereplő, a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kampánya során szóróanyagot készített. A szórólap terjesztése során annak kiegészítéseként egyszer használatos alkohol tesztert is adnak a polgárőrök, melynek segítségével bárki megbizonyosodhat arról, hogy mennyi alkohol van a szervezetében, illetve általános tájékoztatást is kap az alkohol várható lebomlási, kiürülési időtartamáról.

Összességében elmondható, hogy az elmúlt évek húsvéti időszakaihoz kapcsolódó célirányos intézkedések kedvező hatással voltak a baleseti adatok alakulására. Bízunk benne, hogy ez az előttünk álló időszakban sem lesz másként, és mindenki, aki útnak indult, épségben hazaér.

***************
Húsvétkor is figyelmesen
police-30120_640
A Budaörsi Rendőrkapitányság munkatársai a húsvéti ünnepek időszakában is kiemelt figyelmet fordítanak a bevásárló- és üzletközpontokra, valamint az olyan nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, ahol számítani lehet szabálysértések és vagyon elleni bűncselekmények elkövetésére. Kollégáink az ünnepek alatt is mindent megtesznek a közrend, közbiztonság, valamint a vásárlók biztonságos közlekedése érdekében. A feladataink közé tartozik továbbá a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az ittas járművezetők kiszűrése is.
A két fő veszélyforrás:
• A közúti közlekedés és tömegközlekedés
• A bevásárlóközpontok és nagyobb tömegeket vonzó helyek

A húsvéti ünnepek a családi összejövetelek, vendégfogadások időszaka, így ezen időszakban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő, ami fokozott veszélyekkel jár. Ehhez hozzájárulhat az ittas járművezetők megnövekedett szám is ebben az időszakban. A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat – az észlelési idő nő, a reflexek lassulnak.
Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet és szeszesital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt és képes egy társaságot vagy a családtagokat épségben hazaszállítani.
A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek és számítsanak megnövekedett utazási időre.

Utazásaik, vásárlásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak értékeikre! A zsúfolt közösségi, tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon, piacokon vagy bevásárlóközpontokban jellemzően alkalmi lopások, zseblopások, táska- illetve csomaglopások fordulnak elő.

• Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket.
• Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, ne hívják fel a figyelmet rájuk.
• Tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében.
• A táskájukat tartsák bezárva, kezüket tegyék rá.
• Pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észrevehető vagy könnyen hozzáférhető helyre, mielőtt elindulnak otthonról.
• A PIN kódjukat ne írják le és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett.
• A pénzt, irattárcát, mobiltelefont ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák.
• Irataikat a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják.
• Vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne helyezzék a bevásárlókosárba.
• Gépkocsijuk utasterében ne hagyjanak semmilyen értéket vagy értékesnek látszó tárgyat.

Amennyiben a lopás tényét észlelik, azonnal értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

***************
Solymáron akart bankot rabolni
20162203155837

20162203155844

Ismeretlen tettes azonosításához kérik a lakosság segítségét a Pest megyei rendőrök.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított 13000/114/2016. bűnügyi számon rablás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes 2016. március 22-én 13 óra 18 perc körüli időben bement egy solymári pénzintézetbe és egy fegyverrel vagy annak utánzatával pénz átadására szólította fel az alkalmazottat. Ekkor az egyik ügyintéző megzavarta, ezért a tettes értékszerzés nélkül távozott. Személyi sérülés az eset során nem történt.
Az ismeretlen tettes kb. 190 cm magas, 40 év körüli, erős testalkatú férfi. A bűncselekmény elkövetésekor világos barna színű kabátot, terepmintás nadrágot és fehér színű fűzővel ellátott fekete színű cipőt viselt. A férfi fején egy olyan fekete színű kötött sapka volt, aminek az elejére N és Y betűk vannak egymásra hímezve.
Az ismeretlen tettesről a bank biztonsági kamerája fényképfelvételeket készített.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a fényképeken látható ismeretlen tettest felismeri vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, hívja a 06-1-236-28-83-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 ,,Telefontanú” zöld számán, illetve a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

***************
Visszajáró betörő
A pilisvörösvári járőrök egy 43 éves férfit fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. László 43 éves pilisszentiváni lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. február 18. és február 25. 9 óra közötti időben bement egy pilisszentiváni hétvégi házba, ahonnan egy hordozható kandallót, egy rádiósmagnót, egy olajsütőt és egy kávéfőző gépet tulajdonított el.
A sértettet egyik szomszédja értesítette a történtekről még 2016. február 25-én, aki személyesen csak négy nappal később tudott megjelenni a telkén. Ekkor a hétvégi házában tetten érte a 43 éves férfit, aki épp a fűnyíróját tartotta a kezében. A sértett értesítette a rendőrséget.

A pilisvörösvári rendőrök K. Lászlót a szomszédos telken elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Az állatok védelmében
kutya

Február 22. a Bűncselekmény Áldozatainak Napja, amikor megemlékeztünk embertársainkról, akik testi épségükben, vagyonukban sértettjei lettek a bűnelkövetőknek.
Egy bűncselekménynek azonban nemcsak emberek lehetnek áldozatai, hanem állatok is.

Mikor valósul meg az állatkínzás bűncselekmény?
„ Btk. 244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

A törvény az indokolatlan bántalmazást, vagy indokolatlan bánásmódot bünteti, amely alkalmas arra, hogy a gerinces állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Jogsértés a gerinces állat vagy a veszélyes állat elűzése, elhagyása, kitétele. Ez utóbbi magatartást nem csak azért rendeli büntetni a jogalkotó, mert az kiszolgáltatott helyzetbe hozza az állatot, hanem magára hagyva veszélyhelyzetet okozhat és ennek megelőzése fontos feladat.
A veszélyes állatok körét a törvény nem szűkíti le a csak gerinces állatokra.

Másik bűncselekmény a Btk. Környezet és a természet elleni bűncselekmények fejezetében a tiltott állatviadal szervezése.
„ Btk. 247. § (1) Aki gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki állatviadal céljára gerinces állatot megszerez, tart, tenyészt, kiképez, idomít, vagy forgalmaz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ezen bűncselekmény megvalósul az állatviadal szervezése, tartása, állatviadalra fogadás szervezése vagy arra fogadás kötése által. Már az is következményekkel jár ha e célból történik a gerinces állat megszerzése, tartása, tenyésztése, kiképzése, idomítása vagy forgalmazása.
A jogszabály célja az indoklás szerint a társadalom nyugalmának biztosítása, valamint minden gerinces állat, legyen az háziasított vagy vadon élő védelme.

FIGYELEM! Szigorodott az állatvédelem jogi szabályozása.
Az emberek többsége elsősorban kutyát tart, akár hobbi állatként, akár házőrzésre. Gazdálkodás céljából pedig haszonállatokat nevelnek.
Az állattartás jogszabályi keretét „Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény”, valamint „A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.( II.26.) Kormányrendelet” határozza meg.
A jogszabályok előírják a különböző fajok tartásának feltételeit, azokat a paramétereket, melyek az állatok életének kényelmét szolgálják.
Ilyen feltétel például, hogy kistestű ebet 10 négyzetméternél, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen, illetve tartósan kikötve tartani tilos.
Veszélyes kutyát kizárólag állatvédelmi hatóság által kiadott engedéllyel, ivartalanítva és elektronikus azonosítóval (mikrochippel) ellátva lehet tartani.
Az előírások be nem tartása több tízezer forint bírságot vonhat maga után!

A felelős állattartáshoz tartozik kutyák esetében főként az évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltás megléte. Ajánlott az egészségmegőrzés érdekében a féreghajtás, a bolha és kullancs elleni védelem biztosítása, és a közlekedés és szállítás során a védőeszközök, mint nyakörv, póráz, valamint szájkosár alkalmazása. Ezzel megelőzhetők a váratlan kutyatámadásból eredő balesetek, melynek szintén lehetnek súlyos jogi következményei.

Végül szót érdemel a kutyasétáltatás során felmerülő kutyaürülék, mely sok kellemetlenséget okozhat másoknak, ezért vigyen magával zacskót a gazdi és gyűjtse össze a járdán, közterületen a hátrahagyott ürüléket.

Tegyen bejelentést, amennyiben az állatokkal kapcsolatos jogsértést észlel!
***************
Édesanyját bántalmazta
A Pest megyei nyomozók egy 60 éves budakeszi férfit gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást folytat emberölés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Sándor 60 éves budakeszi lakos ellen.

A jelenlegi adatok szerint a férfi 2016. február 18-án 18 óra körüli időben budakeszi otthonában az ágyban ülő édesanyját fekvő helyzetbe lökte, majd az arcára egy párnát szorított és azzal fojtogatta. Közben a sértettet azzal fenyegette, hogy megöli.
A nő védekezett, melynek köszönhetően ki tudott szabadulni a fia szorításából. Ekkor K. Sándor több alkalommal megütötte az asszonyt és azt kiabálta, hogy az éjszaka folyamán úgyis meg fogja ölni.
A sértett a bántalmazást követően a szomszédoktól kért segítséget. A bejelentést követően a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai a 60 éves férfit elfogták és előállították, majd a Pest megyei nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.
Az illetékes bíróság 2016. február 21-én elrendelte K. Sándor előzetes letartóztatását.

Ellene a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Erőszakkal akarta visszaszerezni a macskát
A budakeszi rendőrök egy 44 éves helyi nőt önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Éva 44 éves budakeszi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított és – ez idáig ismeretlen – társai 2016. február 16-án 19 óra körüli időben megjelentek egy budakeszi ingatlannál. A nő az autóban maradt, míg két társa egy macska örökbefogadásának ürügyén bement a sértett ingatlanjába. Az ismeretlen férfiak megnézték az állatot, majd rendőrnek adták ki magukat és közölték a sértettel, hogy a macskát lefoglalják, mivel az bűncselekményből származik.
Ekkor a nő kérdőre vonta őket és igazolvány felmutatását kérte, majd szóváltásba keveredett a veük. Az ismeretlen tettesek egyike lökdösni kezdte a sértettet, majd magukhoz vették a macskát és a 44 éves gyanúsítottal együtt ismeretlen helyre távoztak.

A bejelentést követően a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai 2016. február 17-én 22 óra 40 perckor Budakeszin elfogták M. Évát, akit a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy az állat M. Éva tulajdonát képezte, amely 2016. február 6-án tűnt el, majd az állatmentéssel foglalkozó sértett befogadta. Ezt követően a 44 éves budakeszi nő megbízásából a jelenleg ismeretlen elkövetők erőszakkal hozták el a macskát a bejelentőtől.

A további eljárást a gyanúsított ellen – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Bűnmegelőzési tanácsok
Február 22. A bűncselekmények áldozatainak világnapja

zsebtolvaj
A legnagyobb óvatosság, odafigyelés mellett is áldozattá válhatunk. Valamennyi veszélyhelyzetre, bajra képtelenség felkészülni, azonban fontos, hogy mi magunk lehetőség szerint mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne váljunk sértetté, áldozattá!

A társadalom és a jogalkotó is felismerte, hogy a bűncselekmény elkövetőjét elfogni és megbüntetni nem elegendő, hanem az áldozat testi- és lelki sérüléseivel, valamint anyagi kárával is foglalkozni kell.
eroszak
A korábbi hozzáállással ellentétesen napjainkban a büntetőpolitika egyik kiemelt feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedő személyek társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése. Indokolt kifejezésre juttatni, hogy a társadalom, a közösség, a különféle szakmai és civil szervezetek szolidárisak az áldozatokkal. Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, e nap azóta – az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára – a kontinens számos országában az áldozatok világnapja.
eroszak2
Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993. óta tartják meg, hogy felhívják a figyelmet arra: az áldozattá vált ember lelki, jogi vagy anyagi segítségre szorulhat.

A statisztikai adatok alapján az állampolgárok az elmúlt években főként vagyon elleni bűncselekmények sértettjei voltak. Ebben sajnálatos módon nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére sem vagyunk elég körültekintőek, nem fordítunk kellő figyelmet egymásra, saját értékeink megóvására. Különösen jellemző ez a sértetti magatartás az alkalmi, illetve zseblopások esetében.
Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűnnek el.
Lakásbetörések tekintetében kiemelten veszélyeztetettek a gyenge mechanikai védelemmel ellátott ingatlanok, tárolók, valamint a hétvégi házak, zártkerti ingatlanok és tanyák. Jellemző áldozati magatartás, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják (ajtó, ablak bezárása- nem csak behajtás), ugyanakkor a környezet közömbössége is sok esetben hozzájárul egy-egy bűncselekmény bekövetkezéséhez.
A személy elleni, erőszakos bűncselekmények esetében a laikusok számára nem látható lelki sérülések hosszútávon beláthatatlan következményeket okozhatnak. A külvilágba vetett bizalom megrendülésétől kezdve a személyiség torzulásán át számos hatáshoz vezethet a kezeletlen trauma.

Az áldozatok számára a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület teljes körű tájékoztatást nyújt, elősegíti az érdekérvényesítést, jogi segítésnyújtást biztosít, azonnali pénzügyi segélyt és kárenyhítést adhat.
Hozzátették: a működés első évéhez, 2006-hoz képest, több mint két és félszeresére nőtt azoknak az áldozatoknak a száma – 2009-ben összesen csaknem 23 ezer volt -, akik valamilyen formában segítséget kaptak a szolgálattól.

Az áldozatok a bűncselekményt követően elsősorban a rendőrségtől szereznek információt arról, hogy hol és milyen típusú segítségnyújtási formákban részesülhetnek, de az áldozatsegítésben civil szervezetek, egyházak is szerepet vállalnak.
Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt, amelynek lényege, hogy minden bűncselekmény áldozatának jár az ingyenes tájékoztatás arról, miként tudja érvényesíteni fizikai, társadalmi, anyagi kárainak enyhítését. Szükség esetén ingyenes szakjogászi segítséget és azonnali pénzügyi segélyt is kap a bűncselekmény sértettje.

Amennyiben az elővigyázatosság ellenére is bűncselekmény áldozatává vált, segítség az alábbi szolgálatoktól és weboldalakon kérhető:

Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata (jogi és áldozatsegítés)
http://igazsagugyihivatal.gov.hu
www.kimisz.gov.hu
www.police.hu
igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

***************
Kuruzsló ellen indult eljárás
A rendőrök egy 30 éves férfit fogtak el, aki a gyanú szerint ellenszolgáltatás fejében jogosulatlanul fejtett ki orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást kuruzslás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Cs. Zoltán 30 éves tardosi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. február 12-én 9 óra 30 perc körüli időben egy budakeszi családi háznál az ott lakó 80 éves sértettnek és feleségének vásárlási utalványt adott át, mely a cége által forgalmazott orvosi eszközök megvásárlására használható fel.
Cs. Zoltán az idős házaspár bizalmába férkőzve információkat szerezett betegségeikről, vért vett tőlük, melyet a helyszínen műszerek segítségével kiértékelt. Az általa tapasztaltak alapján orvosi műszeres kezelést ajánlott fel az idősek számára és azt állította, hogy a kezelés csak az általa megvételre kínált eszközök alkalmazásával lehetséges. A 30 éves tardosi férfi az orvosi eszközök működését az idős házaspáron akarta bemutatni, azonban erre már nem volt lehetősége, ugyanis a sértettek ismerőse távozásra szólította fel.

Cs. Zoltánt – állampolgári bejelentés alapján – a budakeszi és a budaörsi nyomozók már az utcán várták, így amikor kilépett a sértettek lakásából, a rendőrök elfogták és a Budakeszi Rendőrőrse előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további büntetőeljárást a gyanúsított ellen – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Késelés Pilisszentivánon

Két férfit fogtak el a pilisvörösvári rendőrök.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt V. Hunor 40 éves és P. Róbert 41 éves pilisszentiváni lakosok ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint V. Hunor 2016. február 9-én 18 óra 30 perc és 18 óra 50 perc közötti időben Pilisszentiván egyik utcájában szóváltásba keveredett P. Róberttel. A vita tettlegességig fajult, melynek során a 41 éves férfi ököllel arcon ütötte vitapartnerét, aki ettől a földre esett. V. Hunor az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
A 40 éves férfi az ütést követően a kezében lévő késsel P. Róbert mellkasa felé szúró mozdulatot tett, mely elől a férfi elugrott. A kés azonban így is elérte a mellkasát, melynek következtében az elsődleges adatok szerint könnyű sérülést szenvedett. Tekintettel azonban a szúráshoz használt eszközre illetve a támadott testtájékra, a súlyosabb sérülés kialakulásának reális lehetősége fennállt.

A két férfit a pilisvörösvári rendőrök a helyszínen elfogták és a Pilisvörösvári Rendőrőrsre előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A büntetőeljárást ellenük – szabadlábon hagyásuk mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************
Bűnmegelőzési tanácsok
Faárusok és más svindlerek
farakas

A fűtési szezon alatt megjelenhetnek a tűzifával házaló, portékájukat személyesen, szórólapon vagy interneten keresztül hirdető árusok, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be.

Az alkalmi fakereskedők találékonysága kimeríthetetlen. Olcsó árujukon különböző módszerekkel szeretnének túladni, minél nagyobb haszonnal. A leggyakoribb trükk a tűzifa beáztatása és a mérlegek elállítása. Gyakori módszer továbbá, hogy a tároló alját nehezékkel rakják meg és arra pakolják rá az eladásra kínált fát, amely így jóval nehezebbnek tűnik, mint amennyi valójában. A gyanútlan vásárló csak a tűzifa kipakolását követően eszmél rá, hogy átverték. További veszélyforrás, hogy az árusok az értékesítés alkalmával – különböző ürüggyel – bejutnak a vevő lakásába, elterelik a sértett figyelmét és eközben értékeket tulajdonítanak el.
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy lehetőleg ne vásároljanak olyan faárustól, aki jóval a kereskedelmi ár alatt kínálja a portékáját. Fontolják meg a jónak tűnő ajánlatot!
Mindenki csak olyan tüzelőanyagot vásároljon, melynek ellenőrizhető a származása, a minősége és a szállító rendelkezik a megfelelő okmányokkal.

Házalók
Szinte egész évben találkozhatnak az utcán kisebb-nagyobb csomagokkal házaló „kereskedőkkel”, akik szezonális árucikkeiket próbálják kedvező, vevőcsalogató áron eladni. Leggyakrabban ágyneműt, ruházati termékeket, kéziszerszámokat, evőeszközöket, optikai- és egyéb orvosi eszközöket, illatszereket kínálnak, melyeket a mindennapokban használunk.

Jellemzőjük, hogy többnyire az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, de becsengetnek házakba, lakásokba is. Nagy a kísértés, hiszen rendkívül kedvező áron kínálják a termékeket, melyek minősége azonban sok esetben silány. A vásárlást követően szinte semmi esélye nincs annak, hogy újra felbukkannak a környezetünkben az árusok, így cserére vagy panaszra nincs lehetőség.

Különösen veszélyes, hogy az idegen személyek különböző indokokra hivatkozva bekéredzkednek a lakásba, majd a kiszemelt értéktárgyakkal vagy készpénzzel távoznak. Éppen ezért felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az általuk nem ismert személyeket, árusokat a bezárt ajtón kívül várakoztassák. Ha van rá lehetőség, akkor tájékozódjanak a „látogató” kiléte felől vagy gyanús viselkedés esetén hívják a rendőrséget.

Szolgáltatók

Többször előfordult már olyan eset, amikor álrendőrök „intézkedtek” vagy az ismeretlenek hivatalos jelleget színlelve beférkőztek a sértett bizalmába. Bejutottak az otthonukba és különféle értékeket tulajdonítottak el. Azonban ez nem csak a rendőrség tevékenységével visszaélve fordulhat elő, ezért fontos valamennyi szolgáltató alapos ismerete, hogy tudjuk kivel állunk szemben.
A rendőrség munkája összetett. Munkatársaink civil ruhában vagy egyenruhában végzik munkájukat. Legtöbben azonban az egyenruhás járőrökkel találkozhatnak. Fontos tudni, hogy a jelvényen minden esetben egy ötjegyű számnak kell szerepelni és ez a szám mindig egy rendőrhöz tartozik. A civil ruhában dolgozó kollégák is kötelesek felmutatni az arcképes igazolványukat és a jelvényszámukat. Amennyiben gyanús körülményt észlelnek, abban az esetben azonnal hívják a rendőrséget.
A szolgáltatók szakembereiket szintén ellátják a megfelelő igazolványokkal, amelyen fel kell tüntetni a munkát végző személy nevét, a cég megnevezését, elérhetőségét és általában jogosultságát is. Minden esetben kérjék el ezt az igazolványt! Érdemes telefonon tájékoztatást kérni az adott cég központjától arról, hogy az adott címen valóban végeznek-e olyan típusú munkálatokat, mint amilyenre a szakember hivatkozik.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor igyekezzenek minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszínt!

*************

A Biztonságos Internetezés Világnapja

internet 1
Egy globális kampány részeként, ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – megrendezik a Biztonságos Internet Napját. A minden évben a második hónap második hetének második napján megtartott esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a fiatalok és gyermekek figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Idén a Biztonságos internetezés világnapja 2016. február 9.

Ismert tény, hogy a gyermekek, fiatalkorúak – főként pihenés, kikapcsolódás céljából – szabadidejük nagy részét internetezéssel töltik a számítógép előtt. Az iskolai programjaink során is megdöbbenve tapasztaljuk, hogy már az alsós kisgyerekek is rendszeres Internet használók, naponta gyakran órákat „lógnak a neten”. A gyerekek jól kiismerik magukat a világhálón, a szülők pedig gyakran nem is tudják, hogy miféle veszélyeket rejt a virtuális világ. Csalók, adathalászok, zaklatók és pedofilok prédái lehetnek a gyermekek.
internet2

Fontos, hogy a szülők, tanárok rendszeresen beszélgessenek a gyermekekkel internetezési szokásaikról és arról, hogy miként lehetnek online is biztonságban. Ehhez adunk most néhány tanácsot:

1. Kérdezze meg a gyermeket, hogy milyen honlapokat szeret nézegetni és milyen célból!

2. Kérdezze meg, mit tesz az adatai védelme és a biztonságos internetezés érdekében! Előfordult-e, amikor úgy érezte, hogy bántja vagy zavarba hozza egy információ, beszélgetés, kép vagy videó? Beszélgessen vele arról, hogyan előzheti meg legközelebb ezeket a helyzeteket, illetve mit tehet ilyen esetekben!

3. Gondolja végig, mire használja az internetet Ön és mire a gyermek! Van olyan tevékenység, amit felnőtt és gyermek együtt végezhetnének az interneten?

4. Kérdezze meg a gyermeket, tudja-e, hogy baj esetén hova fordulhat, amennyiben olyan tartalomra bukkan, amely pedofil, erőszakos, idegen- és fajgyűlöletre uszít, drogfogyasztásra csábít vagy hozzájárulása nélkül sértő módon hozzáférhetővé tett tartalomra vagy egyéb sértő tartalomra bukkan.
Ilyen esetekben a BIZTONSÁGOS INTERNET HOTLINE-tól kaphat segítséget:
http://www.biztonsagosinternet.hu
Ők a bejelentés feldolgozása után megvizsgálják, hogy illegális-e a tartalom és szükség esetén értesítik a rendőrséget. Így megelőzhető, hogy mások is rátaláljanak az adott oldalra, bejegyzésre.
Amennyiben tanácsra, lelki segélyre van szüksége (akár névtelenül is), forduljon a KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNYHOZ (www.kek-vonal.hu)!
A honlapon keresztül chatelni lehet velük, de a 116- 111-es számon telefonon elérhetőek éjjel – nappal.

5. Beszéljenek az internethasználatra vonatkozó szabályokról! Az időkereten túl ez tartalmazza a másokkal szembeni helyes magatartást, valamint az internetes játékok használatára vonatkozó szabályokat! Fontos, hogy a gyermek minden esetben a korosztályának megfelelő játékkal játsszon. Erre vonatkozóan az un. PEGI besorolás tájékoztatja a szülőket, tanárokat, amely jelzi, hogy egy játék vagy film mely korosztálynak készült.

facebook6. Ne feledjék, az internet nem csak veszélyeket rejt magában, hanem számos lehetőséget is biztosít! Fedezzék fel ezeket és motiválja a gyermeket a kreatív, hasznos internethasználatra!

Az internet nélkül kétségtelenül bonyolultabb lenne életünk. Egyszerűbbé, de veszélyesebbé is vált a virtuális világ.
Néhány egyszerű tanács betartásával – melyet a gyermekek mellett a felnőttek is alkalmazhatnak – jelentősen növelhetjük az internetezés biztonságát:

Általános szabályok
• Sohase maradjunk bejelentkezve a számítógépen, ha nem használjuk, mert bárki a mi nevünkben írhat levelet vagy felhasználhatja a személyes adatainkat!
• Soha ne jelöljük be a jelszó megjegyzést!
• Ne adjuk meg a mobilszámunkat!
• Bármely oldalnál a lehető legkevesebb adatot adjuk meg magunkról!

Chatelés
• Személyes kérdésekre ne válaszoljunk!
• Elérhetőségünket ne adjuk meg idegeneknek! (mobilszám, lakcím)
• Bankkártyánk számát, jelszavát soha ne adjuk meg senkinek!

Regisztráció
• Csak a feltételen szükséges mezőket töltsük ki!
• Minél személytelenebb elérhetőséget adjunk meg!

Email
• Ismeretlen feladótól érkezett leveleket soha ne nyissunk meg, töröljük nyugodtan.
• A banktól érkezett levelekre ne válaszoljunk, ha adatokat kérnek, ne adjuk meg azokat! Személyesen intézzük el ügyeinket a banknál!

Forrás:
http://www.saferinternetday.org
www.bunmegelozes.eu/pdf/hirlevelek/okt15febr.pdf
www.police.hu/sites/default/files/elbir_februar.pdf

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

***************
Rokonától lopott fúrógépet

A pilisvörösvári rendőrök egy 16 éves fiatalt fogtak el.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 16 éves piliscsabai fiú ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2016. február 6. 10 óra és február 7. 12 óra közötti időben egyik rokona piliscsabai családi házba a csukott, de nem zárt ajtón keresztül bement és onnan – a tulajdonos tudta és engedélye nélkül – egy elektromos fúrógépet tulajdonított el.

A pilisvörösvári rendőrök a beszerzett információk alapján a 16 éves fiatalt február 7-én a kora délutáni órákban otthonában elfogták, majd a Pilisvörösvári Rendőrőrse előállították, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene – szabadlábon hagyása mellett – a Budaörsi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

***************

Forrás: PMRFK

Share