Legfrissebb lapszám

Programok

Felhívások – Hírek

Autóban hagyott kutyán segítettek a rendőrök

intezkedes

A Budaörsi Rendőrkapitányság járőrei a helyi közterület-felügyelőkkel együtt 2016. augusztus 2-án napközben egy kistestű kutyán segítettek.

Állampolgári bejelentés alapján a budaörsi járőrök a helyi közterület-felügyelőkkel az egyik budaörsi bevásárlóközpont parkolójába mentek, ahol kiszabadítottak egy parkoló gépjárműben hagyott kutyát.
Az állat tulajdonosa lehúzott ablakkal hagyta ott házi kedvencét az autóban, de a napon felforrósodott gépjárműben a kutya feltételezhetően hőgutát kapott.
A rendőrök az állatot megitatták és értesítették a tulajdonost, aki megköszönte a rendőrök segítségét. A felelőtlen gazdit a rendőrök figyelmeztetésben részesítették.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Budaörsi Rendőrkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy:

• Soha ne hagyjanak kutyát vagy egyéb házi kedvencet a parkoló autójukban! A kocsiban lévő hő már néhány perc alatt is erősen megnövekedhet, és elérheti az akár 40 fokos értéket is. Például 26-27 C fokos kinti hőmérsékletnél – különösen, ha napos helyen hagyjuk a járművet – a parkoló autóban a hőmérséklet elérheti a 48-49 fokot, kevesebb mint 10 perc alatt. Az csupán keveset segít, ha egy kicsit leeresztve hagyjuk az ablakot, még akkor is, ha van egy kis szellő.
• Ne vigye magával kedvencét, amíg fontos ügyeit intézi, mert így a kocsiban kellene hagynia az állatot és az számára szenvedést jelent. Ha csak 15 percig hagyja őt a zárt autóban, már az is halálos lehet!
• Ha mégis magával viszi kedvencét valahová, akkor vigye be az épületbe vagy az üzletbe, ahová megy. Indulás előtt érdeklődjön, hogy háziállat bevihető-e a létesítmény területére.
Ha forró autóban magára hagyott gyereket vagy állatot lát, kérjük azonnal hívja a 112-es segélyhívót!